El Museu Paleontològic d’Elx (MUPE) ha presentat per primera vegada al públic un fòssil excepcional: l’holotip d’una nova espècie d’insecte, únic en el món, descobert en una mina de carbó a Lleó i amb una antiguitat de 300 milions d’anys.
Esta valuosa peça, donada per José Luis Garrido, s’integra ara en la prestigiosa col·lecció del museu il·licità, reconegut per la seua important labor en la conservació i estudi de fòssils.
L’exemplar va ser objecte d’un minuciós estudi dirigit per un equip internacional de paleontòlegs, coordinat per un investigador del Museu d’Història Natural de Suècia, amb la col·laboració de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya-CSIC, la Universitat de Vigo i el Museu d’Història Natural de París.
Gràcies a esta investigació
es va confirmar que es tracta d’una nova espècie per a la ciència. El fòssil ara actua com a holotip, l’estàndard mundial per a la seua classificació i referència científica.
En l’acte de presentació
la regidora de Cultura d’Elx, Irene Ruiz, va destacar la importància científica i patrimonial del MUPE. «Hui celebrem la incorporació d’una nova espècie única en el món als fons del museu. Amb este ja són deu els holotips que alberga el MUPE, consolidant-ho com a referent paleontològic nacional i internacional», va afirmar.
La directora del museu
Ainara Aberasturi, va explicar que el fòssil conserva una xicoteta ala i restes de falagueres, la qual cosa ha permés reconstruir la morfologia de l’insecte, similar a una libèl·lula. A més, va aportar informació crucial sobre els ecosistemes del Carbonífer de la zona de Lleó.
Aberasturi va ressaltar
la rellevància científica de l’holotip: «És clau per a la ciència. Qualsevol investigador interessat en esta nova espècie haurà d’acudir a Elx per al seu estudi».
La peça estarà exhibida
durant un mes en l’espai denominat «Els Secrets del MUPE» i, després, formarà part permanent dels seus fons, que ja alberguen més de 60.000 fòssils.
Finalment, la directora va anunciar
que pròximament es presentaran altres nou holotips en procés d’inventariat, originaris de la província d’Alacant, augmentant encara més el prestigi del museu il·licità.