En la causa penal oberta per la gestió de la DANA en la Comunitat Valenciana, la jutgessa de Catarroja ha deixat sense efecte la personació del sindicat de funcionaris Mans Netes com a acusació popular.
La decisió es basa en un conflicte d’interés ja que un advocat que representa a Mans Netes, José María Bueno, és també el defensor de l’ex secretari autonòmic d’Emergències, Emilio Argüeso, investigat en este procés. Segons la jutgessa, esta circumstància fa que l’acció penal de Mans Netes siga completament innòcua.
L’acte, publicat pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, aclarix que la fiança depositada per Mans Netes serà retornada a l’organització. La magistrada argumenta que l’acció penal no podrà exercir-se adequadament a causa de la doble representació legal.
Esta situació ha generat controvèrsia perquè José María Bueno s’ha definit a si mateix com a advocat de referència i cap dels servicis jurídics de Mans Netes, la qual cosa compromet la imparcialitat i eficàcia de l’acusació popular.
Denegació de diligències sobre la presa de Forata
En un acte addicional, la jutgessa ha confirmat la negativa a investigar la influència de la presa de Forata en la crescuda del barranc de Poio, assenyalant que esta infraestructura no va contribuir a l’augment del cabal ni està relacionada amb les morts de les víctimes representades.
Segons la resolució, les defuncions van ocórrer a Paiporta i Catarroja, allunyats de la ubicació geogràfica de la presa i el barranc, per la qual cosa es descarten proves basades en conjectures o informació errònia.
Rebuig a investigar a Salvament Marítim
Així mateix, la instructora ha denegat la sol·licitud de declarar al responsable de la torre de control de l’aeroport de Manises i a comandaments de Salvament Marítim. S’argumenta que els seus testimoniatges excedixen de l’objecte de la investigació.
La jutgessa destaca que no és viable avaluar totes les operacions de rescat terrestres i aèries, especialment quan la falta d’avisos va afectar no sols la població, sinó també a altres autoritats i forces de seguretat.
La petició va ser realitzada per SOS Desapareguts, que al·legava que un helicòpter de Salvament Marítim no va poder incorporar-se als rescats per no haver rebut avisos a temps.
Este cas continua avançant mentres s’esclarix l’actuació durant la DANA i s’analitzen possibles responsabilitats penals en la gestió de l’emergència climàtica en la Comunitat Valenciana.