La Conselleria de Sanitat ha reconegut a la Unitat de Teràpia Hiperbàrica de l’Hospital General Universitari de Castelló com a unitat de referència per a tota la Comunitat Valenciana. Esta designació respon a una avaluació positiva basada en rigorosos criteris de qualitat establits per la Direcció General d’Informació Sanitària, Qualitat i Avaluació.
La resolució que oficialitza este reconeixement va ser emesa per la Secretaria Autonòmica de Sanitat i té una vigència de cinc anys des de maig de 2025, conforme al Decret 64/2016, que regula la designació d’unitats de referència en el sistema sanitari públic valencià.
La Unitat de Teràpia Hiperbàrica del General de Castelló va iniciar la seua activitat a la fi de 2001 i fins a la data ha atés a prop de 3.500 pacients, tant de forma programada com urgent, i provinents no sols de la Comunitat Valenciana, sinó també d’altres regions com Castella-la Manxa, Múrcia i Catalunya.
Tractaments especialitzats amb oxigen hiperbàric
Esta unitat oferix tractaments que consistixen en l’administració d’oxigen a pressions que poden doblegar o cuatriplicar la pressió atmosfèrica. Este augment en la pressió d’oxigen en el sistema circulatori genera beneficis clínics significatius per al pacient, qui roman sota supervisió estricta dins d’una cambra hiperbàrica i amb personal tecnicosanitari especialitzat, seguint procediments europeus certificats.
Les indicacions terapèutiques d’esta tecnologia inclouen tractaments per a disbarismos derivats d’accidents de busseig i complicacions clíniques associades, intoxicacions per monòxid de carboni o inhalació de fum, sordesa sobtada, traumatismes amb síndrome per aixafament, i infeccions necrosants de teixits blans.
També és eficaç per a manejar lesions derivades de radioteràpia, necrosi en ossos llargs, úlceres vasculovasculares o relacionades amb la diabetis i altres malalties sistèmiques.
Un servici continu i una àmplia experiència avalen la unitat
Durant 24 anys, la unitat ha administrat més de 75.000 tractaments distribuïts en 14.000 sessions. En 2024, es van registrar 2.435 sessions aplicades a 134 pacients, dels quals 14 van requerir hospitalització i 40 van ser atesos d’urgència.
L’equip està compost per un metge responsable i un tècnic operador dedicats a temps complet, complementats per un grup multidisciplinari que assegura atenció contínua els 365 dies de l’any.
A més, la unitat ha format a nombrosos professionals de l’hospital i col·labora acadèmicament amb l’Escola Valenciana d’Estudis de la Salut (EVES) i la Universitat Jaume I, impartint cursos de postgrau.
Atenció especialitzada a bussejadors i col·lectius professionals
La unitat presta servicis especialitzats a bussejadors recreatius i professionals, així com a treballadors de piscifactories, refineries i membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat amb equips d’emergències aquàtiques, demostrant el seu compromís amb la salut i seguretat d’estos col·lectius.
En definitiva, la consolidació de la Unitat de Teràpia Hiperbàrica de l’Hospital General de Castelló com a referent en la Comunitat Valenciana reflectix la seua excel·lència en qualitat, la seua àmplia experiència i el seu paper fonamental a oferir teràpies avançades que salven vides i milloren la salut de pacients amb patologies complexes.