L’Ajuntament de Torrent està prenent mesures urgents en coordinació amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) i l’Associació de Veïns del Pantà per a garantir la seguretat i protegir el patrimoni hidràulic i històric de la zona, greument afectada per la dana del passat 29 d’octubre.
Davant la preocupació dels veïns per la vulnerabilitat de diverses vivendes pròximes als llits, els murs dels quals han patit afebliment i descalçament de sabates, la qual cosa genera riscos de solsida i accessos indeguts, s’han planificat diverses actuacions. Estes mesures busquen mitigar els perills immediats i preservar la integritat d’estes construccions.
Coordinació i permisos
El regidor d’Urbanisme, José Francisco Gozalvo, ha mantingut una reunió amb representants de la CHJ i l’Associació de Veïns del Pantà per a coordinar les accions. Encara que s’estudien plans d’intervenció global, l’actual orde ministerial limita les ajudes per a obres en sòls privats. Per això, s’estan facilitant permisos provisionals als propietaris per a instal·lar tancats temporals que impedisquen accessos no autoritzats, sempre que no obstaculitzen el flux natural de l’aigua en els llits.
Zones amb permisos concedits
Entre les zones on ja es van concedir permisos puntuals destaquen La Venteta i Mas del Jutge. S’ha instat els veïns a presentar sol·licituds acompanyades de fotografies i descripcions a la Comissaria d’Aigües, que respon amb promptitud per a atendre la urgència de cada cas.
Intervencions a càrrec de la CHJ
Les intervencions de la CHJ se centren en retirar sediments acumulats que dificultaven el pas de l’aigua i a adequar l’eixida del barranc per a millorar l’agilitat i seguretat del flux. Això inclou la consolidació i eixamplament de les parets del llit per a facilitar el desguàs, considerat prioritari després dels danys causats per la dana.
Complexitat de les obres
Els tècnics ressalten la complexitat de les obres necessàries en la conca del barranc de Les Canyes i el barranc de l’Horteta, que requerixen estudis previs detallats i una planificació a llarg termini per a solucions definitives. Estes no són accions ràpides ni improvisades, sinó projectes acuradament dissenyats que complixen amb les normatives vigents i la coordinació entre administracions.
Coordinació entre administracions
A més, s’emfatitza la importància de mantindre una coordinació efectiva i sincronitzada entre l’Ajuntament, la CHJ i la Conselleria per al desenrotllament ordenat de les actuacions.
Actuacions d’emergència
Com a mesura immediata, s’executa una actuació d’emergència en el barranc de Les Canyes, construint un canal aigües avall i col·locant una escullera de pedra per a protegir el marge esquerre. Estes obres busquen garantir que el barranc funcione adequadament durant les precipitacions habituals de la tardor, sense agreujar els danys previs.
Protecció del patrimoni hidràulic i cultural
La reunió també va abordar la situació del patrimoni hidràulic i cultural de la zona, que inclou elements medievals i anteriors, catalogats com a patrimoni cultural. Els tècnics han remés a la Direcció General de Patrimoni les anàlisis de danys i una sol·licitud per a valorar accions de recuperació que respecten la seua catalogació i eviten alteracions no autoritzades.
Estes mesures reflectixen el compromís conjunt per protegir una zona vulnerable després de la dana, salvaguardant al mateix temps la seguretat dels seus habitants i la preservació del seu llegat històric i ambiental.