El sector del transport a la Comunitat Valenciana continua enfrontant greus dificultats a causa de la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA), fenomen climàtic que ha deixat seqüeles importants en l’activitat logística de la regió.
Segons un estudi recent realitzat per la Federació Valenciana d’Empresaris del Transport i la Logística (FVET), el 98,5% dels transportistes reconeix haver sigut afectat directament o indirectament per les conseqüències de la DANA. D’estos, un 45,1% encara no ha pogut retornar a la seua normalitat operativa.
La resposta institucional ha sigut insuficient
Davant esta situació, el president de FVET, Carlos Prades, ha remarcat la vulnerabilitat de les infraestructures logístiques enfront d’esdeveniments climàtics extrems, apuntant que la resposta institucional ha sigut insuficient, deixant a les empreses soles per a afrontar les conseqüències econòmiques i operatives del temporal.
Indemnitzacions pendents per a moltes empreses
Una enquesta de FVET mostra que el 44% de les empreses afectades encara no ha rebut indemnitzacions del Consorci de Compensació d’Assegurances, situació que agreuja la precària situació financera del sector.
Reclamació d’un full de ruta clar
La Federació reclama la implementació urgent d’un full de ruta amb objectius clars i adaptats a la realitat actual de les empreses valencianes per a garantir la recuperació total del sector.
Situació crítica i reptes estructurals del sector
El transport ha jugat un paper clau en la recuperació econòmica en crisis passades com la pandèmia, no obstant això, ara enfronta una situació crítica que requerix solucions efectives, segons Prades, qui emfatitza la necessitat d’agilitzar el pagament d’indemnitzacions i ajudes.
Principals problemes estructurals
A més dels impactes derivats de la DANA, l’informe detalla altres problemes estructurals que afecten les empreses de transport per carretera a la regió. Destaquen:
- Escassetat de xoferes, considerada la principal amenaça pel 79,6% dels empresaris
- Baixos preus del transport que pressionen els màrgens (57,1%)
- Aument de costos en vehicles, tallers, assegurances, i altres subministraments (44,9%)
Altres problemàtiques laborals i financeres
També s’identifiquen problemàtiques laborals i d’absentisme (38,8%), terminis de pagament extensos (22,4%) i una elevada fiscalitat (20,4%) que dificulten encara més l’activitat empresarial.
Este conjunt de reptes, sumat a la falta de resposta institucional i absència de suports directes, està esgotant a un sector que ja ha enfrontat dies difícils a causa de la pandèmia, la crisi energètica i la inflació.
Necessitat de millores en infraestructures
FVET insistix en la necessitat de millores en infraestructures essencials com a àrees de descans i el funcionament de les ITV per a enfortir el transport per carretera a València i assegurar la seua viabilitat a curt i llarg termini.