La incorporació tardana dels jóvens al mercat laboral té conseqüències directes en la duració de la seua carrera professional i en la quantia de les seues pensions futures.
Segons un estudi recent realitzat per la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie), l’índex d’ocupació entre els jóvens de 16 a 29 anys a Espanya és actualment del 43,2%, una xifra 15 punts inferior a la registrada en 2007. Esta caiguda planteja serioses dificultats perquè esta generació acumule suficients anys de cotització per a mantindre el seu nivell de vida en la jubilació.
Dificultats per acumular anys de cotització
D’acord amb l’informe, molts jóvens arribaran a l’any 2065 havent cotitzat només 30 anys, la qual cosa penalitzarà el càlcul de la seua pensió a causa de l’aplicació de coeficients reductors per menys anys cotitzats.
Edats i anys cotitzats per a la jubilació
Actualment, l’edat ordinària de jubilació està prevista per als 67 anys en 2027, requerint un mínim de 37 anys cotitzats per a accedir al cent per cent de la pensió. No obstant això, si una persona ha cotitzat 38 anys i mig, podria anticipar la seua jubilació fins a dos anys abans.
Impacte de la reforma del sistema de pensions
L’estudi també assenyala que amb l’última reforma del sistema de pensions serà necessari un major esforç en les aportacions a la Seguretat Social per a rebre una pensió amb una taxa de reemplaçament del 75,3%, inferior en dos punts percentuals al 77,1% de l’actualitat.
Possibles reformes futures i els seus efectes
A més, en el debat públic es consideren reformes futures com augmentar el període de còmput als últims 35 anys de vida laboral, elevar a 40 els anys cotitzats necessaris per a obtindre la pensió completa i vincular l’import inicial a l’esperança de vida mitjançant un factor de sostenibilitat. D’implementar-se, estes mesures podrien reduir la taxa de reemplaçament fins a un 57,6%, afectant greument les futures pensions.
Retards en l’edat de jubilació com a solució
Encara que estes reformes no siguen aplicades, la generació actual de jóvens enfrontarà necessàriament una major càrrega contributiva i una reducció en l’import de les seues pensions, proporcional a l’escurçament de la carrera laboral. Els autors de l’informe consideren que una manera d’evitar esta reducció podria ser retardant l’edat de jubilació fins als 71 anys, la qual cosa implicaria un canvi significatiu en el plantejament del retir laboral.
Importància de polítiques d’integració primerenca
Estes conclusions evidencien la importància d’implementar polítiques que faciliten la integració primerenca dels jóvens al mercat laboral i permeten una acumulació sostinguda d’anys cotitzats, clau per a assegurar pensions dignes i sostenibles en el futur.