Durant els moments crítics de la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) que va afectar a València, un jove de 21 anys va ser detingut per la Policia Nacional per crear i administrar un perfil fals en una xarxa social. Este compte simulava ser una extensió oficial del Servici d’Emergències 112 de la Generalitat Valenciana.
El detingut, originari d’Alacant, va difondre informació no veraç i no contrastada des d’este compte, la qual cosa va generar alarma social i va posar en perill a la població afectada per la catàstrofe. L’ús indegut d’emblemes i imatges corporatives del 112 va contribuir a donar aparença de legitimitat a este compte fals.
La investigació policial
La investigació policial va començar el 30 d’octubre de 2024, quan la Brigada Provincial d’Informació de la Prefectura superior de policia de la Comunitat Valenciana va ser alertada per l’Assessoria d’Assumptes Generals de la Conselleria de Justícia i Interior. Esta àrea és responsable de la supervisió de xarxes socials dins de la Generalitat.
Identificació i detenció
Durant huit mesos, els agents van treballar per a identificar al responsable del compte fals. Finalment, el jove va ser localitzat i detingut dimecres passat. Malgrat no comptar amb antecedents, se li atribuïx un delicte d’usurpació de funcions públiques per realitzar activitats pròpies d’un ens oficial sense autorització.
Mesures legals i lliurament
Després de ser interrogat, el detingut va quedar en llibertat amb l’obligació d’acudir davant l’autoritat judicial quan siga requerit. Este cas posa de manifest la importància de verificar la font de la informació durant situacions d’emergència per a evitar la propagació de notícies falses que puguen generar confusió i perill.
Recomanacions a la població
Les autoritats fan un anomenat a la població per a informar-se únicament a través de canals oficials, especialment en episodis climàtics adversos com les DANA, que poden desencadenar situacions de risc per a la ciutadania.
Vigilància i control en xarxes socials
A més, este incident destaca la necessitat d’enfortir la vigilància i control de perfils en xarxes socials que puguen suplantar entitats públiques amb finalitats que comprometen la seguretat pública i la confiança ciutadana.