L’examen de Geografia de la convocatòria extraordinària de les proves d’accés a la universitat (PAU) realitzades a la Comunitat Valenciana ha generat controvèrsia per incloure una pregunta relacionada amb la dana, acompanyada d’una fotografia del municipi de Chiva, una de les localitats més colpejades per les riuades del passat 29 d’octubre.
Dels 5.608 estudiants que es van examinar en esta convocatòria, 471 residixen en les àrees afectades directament per les barrancadas, segons dades recent facilitades per la Conselleria d’Educació. La pregunta feia referència a un desastre natural i les seues conseqüències, la qual cosa ha generat reaccions de molèstia i queixes tant de docents com d’estudiants que han viscut la catàstrofe en primera persona.
La qüestió plantejava
El document 2 (la imatge) mostra les conseqüències d’un desastre natural a Chiva. Identifica el tipus de risc, descriu els factors que solen originar-lo en el món mediterrani i explica les conseqüències principals. Com a opció alternativa, els alumnes podien triar respondre definint el concepte de rambla i la seua influència sobre el relleu i el clima, així com la seua capacitat erosiva en el context mediterrani peninsular.
Resposta de la Conselleria d’Educació
Des de la Conselleria d’Educació han emfatitzat que les proves estan dissenyades per experts universitaris i que el contingut de les preguntes se selecciona a l’atzar, sense cap intenció d’afectació personal. Malgrat això, la polèmica ha sigut present durant tota la jornada entre la comunitat educativa.
Malestar i debat sobre sensibilitat
El malestar reflectix un debat sobre la sensibilitat i empatia en el disseny dels exàmens, especialment quan part de l’alumnat ha viscut experiències traumàtiques relacionades amb els temes inclosos. La imatge seleccionada és una de les més repetides després de la dana en diferents mitjans, mostrant l’impacte devastador a Chiva.
Recomanacions als responsables educatius
Esta situació ha generat un anomenat als responsables educatius perquè consideren el context personal i emocional dels estudiants en preparar continguts per a avaluacions rellevants en les seues trajectòries acadèmiques.
Conclusió
En resum, la inclusió d’esta pregunta ha obert la discussió sobre la necessitat de major empatia i cura en el disseny de proves acadèmiques, especialment en escenaris marcats per desastres recents que han afectat directament els examinats.