30.7 C
València
Dilluns, 14 juliol, 2025

Estudi revela com les experiències adverses en la infància afecten el volum del tàlem en primer episodi psicòtic

Investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Incliva, dependent de l’Hospital Clínic de València, han publicat un estudi que demostra com les experiències adverses durant la infància i adolescència afecten el volum del tàlem en pacients que patixen un primer episodi psicòtic (PEP).

L’estudi, liderat pel doctor Juan Nácher, catedràtic de la Universitat de València i cap del Grup d’Investigació en Psiquiatria i Malalties Neurodegeneratives, va ser publicat en la revista Progress in Neuropsychopharmacology and Biological Psychiatry. Destaca la influència de situacions com el maltractament, abandó o assetjament en l’aparició de trastorns psiquiàtrics greus, incloent-hi psicosis i esquizofrènia.

- Advertisement -Telegram València Diari

Equip multidisciplinari

Un equip multidisciplinari conformat per experts en psiquiatria, neurobiologia, genètica, neuroimatgeria i psicologia ha desenrotllat esta investigació, la rellevància de la qual radica a comprendre com les adversitats primerenques alteren el desenrotllament cerebral, causant canvis en els circuits neuronals que deriven en alteracions del comportament i la cognició.

Alteracions en regions cerebrals

Es van identificar alteracions estructurals en diferents regions cerebrals de pacients amb trastorns psicòtics, especialment en el tàlem, una regió clau per a la coordinació i sincronització cerebral. En este sentit, investigacions prèvies amb models animals van mostrar alteracions importants en neurones inhibidores del tàlem, que són fonamentals per al seu funcionament.

Estudi en pacients amb primer episodi psicòtic

Per a avaluar si eixes alteracions es presenten des de l’inici de la malaltia, es va realitzar un estudi amb pacients que van experimentar un primer episodi psicòtic i controls sans d’igual edat. Es van sotmetre a ressonàncies magnètiques estructurals de 3 Tesla i avaluacions psicològiques, incloent-hi qüestionaris sobre trauma infantil.

Resultats volumètrics

Els resultats van evidenciar una reducció volumètrica general en el tàlem i els seus nuclis específics, com el lateral posterior, geniculat lateral, geniculat medial, ventrolateral, centromediano, anteroventral, mediodorsal i pulvinar. Alguns d’estos nuclis estan relacionats amb la percepció sensorial, especialment vista i oïda, i podrien estar vinculats amb les al·lucinacions freqüents en els pacients amb psicosis.

Funcions cognitives afectades

Altres nuclis afectats participen en funcions cognitives superiors, que també es veuen compromeses en estos trastorns. Es va observar una associació rellevant entre experiències adverses en la infància, com la desatenció, i la reducció del volum del tàlem i alguns nuclis.

Alteracions en expressió genètica

A més, l’estudi va detectar alteracions en l’expressió genètica relacionada amb la plasticitat neuronal del tàlem i la psicosi, correlacionant estos canvis amb les anomalies en la volumetria talàmica.

Integralitat de l’estudi

Este és el primer treball que integra dades de neuroimatgeria, expressió gènica i l’impacte d’experiències adverses primerenques en la psicosi inicial. Les troballes vinculen directament el volum reduït dels nuclis talàmics amb adversitats infantils i destaquen canvis moleculars que podrien ser clau per a futurs tractaments.

Impacte i futur dels resultats

Este avanç contribuïx a una millor comprensió del desenrotllament i els mecanismes neurobiològics subjacents en trastorns psicòtics, emfatitzant la importància de la detecció i prevenció de factors adversos en la infància per a reduir riscos psiquiàtrics greus.

Últimes notícies

La Diputació d’Alacant impulsa el Pla +A prop 2025 amb 6,1 milions per a tots els municipis

La Diputació d'Alacant ha aprovat el Pla +A prop 2025, que distribuirà més de 6 milions d'euros entre els municipis, prioritzant als de menor població i en risc de despoblació.

La tortuga babaua Dálmata nia a Girona i València en menys de dos setmanes en un fenomen excepcional

La tortuga babaua Dálmata ha realitzat posades d'ous a Girona i València en menys de dos setmanes, donant suport a estudis sobre la colonització del Mediterrani occidental.

La Diputació de València llança un nou portal web per a millorar l’accés ciutadà a informació i servicis

La Diputació de València presenta un renovat portal digital amb navegació intuïtiva, cercadors avançats i assistent virtual en diversos idiomes per a facilitar l'accés a servicis i dades.

La Generalitat llança BUSQUE, un innovador servici d’autobús que millora un 70% la mobilitat a L’Alcoià, El Comtat i la Marina Alta

La Generalitat posa en marxa BUSQUE, una xarxa de transport públic que connecta eficaçment les comarques de L'Alcoià, El Comtat i Marina Alta, amb millores de fins a un 70% en el servici i transport a demanda en zones rurals.

El Hemisfèric llança ‘Les Nocturnes d’Estiu’ per a descobrir les constel·lacions del firmament estival

El Hemisfèric de València presenta 'Les Nocturnes d'estiu', un esdeveniment setmanal amb sessions en directe per a explorar les principals constel·lacions i estreles de l'estiu fins al 4 de setembre.

Pepe Álvarez (UGT) assenyala que el finançament singular de Catalunya és provisional fins que l’assumisca una altra comunitat

Pepe Álvarez, secretari general d'UGT, afirma que el finançament singular de Catalunya és un procés temporal que podria aplicar-se a altres comunitats autònomes, dins d'un marc de federalització fiscal.

València impulsa el PAI del Grau amb 150 milions d’euros i 3.200 noves vivendes

L'Ajuntament de València avança en el PAI del Grau, amb una inversió privada superior a 150 milions, 3.200 vivendes i 160.000 m² de zones verdes.

Vox ressalta els seus avanços clau a mitat de legislatura després d’eixir del Consell en la Generalitat Valenciana

Vox valora positivament els seus assoliments en els dos primers anys del govern de Carlos Mazón, destacant especialment el seu impacte després de deixar el Consell, amb avanços en llibertat lingüística i reducció del gasto públic.