El Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV) ha proposat un conjunt de trenta mesures per a fer front a les conseqüències de la DANA o gota freda que va afectar greument la regió el passat 29 d’octubre.
Reallotjament i redimensionament
Entre les recomanacions destaquen el reallotjament de la població assentada en àrees amb el risc d’inundació, una acció que busca minimitzar la vulnerabilitat de les persones davant futures pluges torrencials. També se suggerix el redimensionament de barrancs i rambles, amb la finalitat de facilitar el flux natural de l’aigua i evitar la seua obstrucció, un problema detectat en conques com la del barranc de Poio.
Gestió d’infraestructures hidràuliques
En este sentit, la degana del Col·legi, María Diago, va subratllar que les infraestructures hidràuliques han de ser considerades com l’última opció per a la gestió de l’aigua, i quan s’implementen, han d’anar acompanyades de mesures complementàries que augmenten la resiliència dels entorns.
Problemes al barranc de Poio
Diago va explicar que en el barranc de Poio, que abasta una extensió de 480 quilòmetres quadrats, la invasió del llit per activitats econòmiques, polígons industrials i produccions agropecuàries ha bloquejat l’eixida natural de l’aigua, agreujant el risc d’inundacions.
Recuperació de la coberta vegetal
Una altra línia d’acció destacada és la recuperació de la coberta vegetal en àrees forestals, amb l’objectiu de millorar l’absorció de l’aigua i l’estabilitat del sòl, la qual cosa contribuïx a reduir l’erosió i els escorriments perillosos.
Eliminació d’espècies invasores
A més, s’emfatitza la necessitat d’eliminar espècies invasores, tant vegetals com animals, que alteren els ecosistemes i dificulten la regeneració natural.
Reajustament del transport i mobilitat
Una de les mesures més contundents plantejades és el reajustament del transport i la mobilitat, proposant una reducció al parc de vehicles privats i un enfortiment del transport col·lectiu per a disminuir l’impacte ambiental i contribuir a una millor gestió territorial.
Objectiu de les propostes
Estes propostes busquen promoure un desenrotllament sostenible i segur per a la Comunitat Valenciana, reforçant la preparació davant futures situacions de risc climàtic i natural.