El Partit Popular ha donat llum verda a l’aprovació en el Congrés de l’actualització dels lliuraments a compte de l’Estat per a comunitats autònomes i entitats locals, la qual cosa possibilita distribuir en 2025 un total de 147.412 milions d’euros per a les autonomies i 28.734 milions per als ajuntaments i altres entitats locals.
Esta mesura, aprovada en forma de reial decret llei, va evitar que la iniciativa patira el mateix rebuig que un decret similar al gener, quan PP, Vox i Junts van vetar el projecte que en eixa ocasió incloïa altres matèries controvertides. En contrast, esta actualització específica va aconseguir 308 vots a favor, 39 en contra i una abstencció, reflectint un suport sòlid especialment per part del PP.
Pedro Puy, parlamentari del PP, va aclarir durant el debat que al gener el rebuig no va ser als lliuraments a compte en si, sinó al fet que estes formaven part d’un decret òmnibus amb diverses temàtiques amb les quals no estaven d’acord. El segon decret es presenta com una actualització puntual, diferenciant-se així de la pròrroga anterior.
Des del Govern, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero
va demanar que prevalguera el sentit comú i la responsabilitat perquè l’actualització dels lliuraments, que representa un increment del 9.5% respecte a 2024, poguera comptar amb el suport majoritari del Congrés. Montero va destacar que, al costat de l’actualització, s’afigen 11.692 milions corresponents a la liquidació de 2023 per a alcaldes i governs regionals.
Juan Antonio González, diputat socialista
va recordar que en els set anys sota el govern de Pedro Sánchez les comunitats van rebre 300.000 milions d’euros més que en el període previ de Mariano Rajoy. D’igual forma, les entitats locals van incrementar els seus recursos en 40.000 milions en el mateix període, la qual cosa suposa un esforç sostingut de finançament.
Malgrat el suport majoritari, Junts i Vox van manifestar les seues discrepàncies
Junts va criticar la falta de negociació prèvia i va afirmar que el seu vot negatiu no és una aprovació tàcita. Vox va aprofitar per a qüestionar el model autonòmic actual, qualificant-lo de malbaratador, i va advocar per un Estat centralitzat més fort.
Fracàs pressupostari i reclams d’agilitació
L’oposició va concordar que la presentació d’esta actualització fora per reial decret i no mitjançant un Pressupost General de l’Estat és un símptoma del fracàs governamental, ja que els pressupostos encara no s’han presentat. Des de Sumar es va lamentar el lliurament tardà dels fons, que arriben al juliol, i ERC va reclamar que els recursos s’alliberen abans que finalitze el mes, per a facilitar l’execució de polítiques locals i regionals.
En resum, la votació favorable del PP ha sigut clau per a desbloquejar un finançament rècord que beneficiarà a territoris de diverses tendències polítiques i impulsarà la millora dels servicis públics a nivell local i autonòmic durant 2025.