Canvi de rumb de Sanitat per a frenar la segona onada de coronavirus

 

Els últims dies han tingut d’una gran intensitat i també de molta confusió entorn de la gestió de la pandèmia en Espanya i les mesures per a frenar l’augment descontrolat de contagis. El que molts han vist com un fracàs de la «cogovernança» i la «nova normalitat» pot haver fet un gir amb el pla aprovat entre Sanitat i les comunitats autònomes.

 

El pla consensuat contempla l’establiment de quatre nivells de risc, de baix a extrem, amb criteris objectius i una sèrie de mesures associades a cada nivell. Sanitat conseguix d’esta forma imposar la seua voluntat de restriccions dures a les comunitats més afectades al mateix temps que les comunitats conserven una certa flexibilitat per a aplicar les mesures.

 

D’esta manera ho explicava el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, amb evident satisfacció: «Hem conseguit un document que dona suficient flexibilitat i garantix una qualitat molt alta de poder adaptar els indicadors i la manera d’actuar a cada territori. És un èxit important, ens ha costat molt esforç».

 

Per Simón, l’important del pla és que no endurix les mesures existents però tampoc les suavitza, i dona opcions per a actuar en pràcticament totes les situacions possibles. D’altra banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va destacar l’ampli consens que va conseguir el document i que «obri un camp de resposta adequat al nivell de la pandèmia en este moment».

 

 

El pla va ser aprovat per totes les comunitats autònomes excepte l’abstenció del País Basc i Madrid, i en general el pla ha estat molt ben valorat per les regions. La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, va reivindicar el «marc comú» a partir de criteris objectius que permet «aportar certeses dins del possible».

 

Sanitat ja va aprovar uns criteris objectius dos setmanes abans per a imposar mesures més restrictives a les comunitats més afectades, però la falta de consens va acabar esclatant en un sonat conflicte, amb jutjats pel mig, entre Sanitat i la Comunitat de Madrid.

 

Ara, la situació és diferent. La segona onada està fora de control en moltes parts del país i les comunitats busquen la manera de rebaixar la corba davant la por d’un altre col·lapse sanitari. Una situació que Sanitat ha aprofitat per a proposar un altre document amb criteris objectius i una major flexibilitat perquè les comunitats puguen aplicar les mesures.

 

Cap a un nou consens

El govern espanyol pretén oferir un nou marc de consens, una nova «cogovernança» amb una major seguretat jurídica i certesa per als ciutadans, i de pas conseguir un major suport de les regions. De moment, queda enlaire la mesura estrella, el toc de queda, però el text inclou altres mesures equivalents com limitar fins a les 23.00 hores l’obertura d’establiments no essencials, com bars i restaurants, i recomana no eixir de casa sinó és necessari.

 

Segons el document, hi ha huit indicadors objectius de risc que classifiquen a les regions en quatre nivells d’alerta. Cada comunitat pot avaluar el risc i establir un nivell d’alerta per a adoptar les mesures proporcionals i adaptables al seu territori.

ÚLTIMES NOTÍCIES