Caixa Popular presenta els resultats de 2021 amb el benefici més alt de la seua història

El director general de Caixa Popular, Rosendo Ortí, en la presentació dels resultats de 2021

El director general de Caixa Popular, Rosendo Ortí, en la presentació dels resultats de 2021 | José Vicente Arnal

El banc Caixa Popular ha presentat aquest dilluns els resultats de l’exercici corresponent a l’any 2021 a la ciutat de València, en els quals ha ressaltat que l’entitat cooperativa de crèdit ha reeixit el benefici més abundant de la seua història amb 17,5 milions d’euros.

El responsable de donar els detalls dels comptes de la financera, en l’acte celebrat a la sucursal del carrer Ciril Amorós, ha sigut el director general, Rosendo Ortí.

Aquest augment dels guanys del banc suposa un 34 % més que en l’any 2020 i segons ha indicat el mateix Ortí, es deu a diversos factors com “l’increment del negoci”, una pujada de la inversió del 21 % i un creixement dels dipòsits. En el cas de l’últim element, ho han assolit “sense fer grans campanyes” i aprofitant que “els clients s’estan veient expulsats d’altres entitats”.

El directiu ha reivindicat el seu model d’atenció al client, ja que per a ell “no totes les entitats són iguals i en Caixa Popular donem un servei 5 estreles”. “Ara fa la impressió que les entitats van a canviar, encara que per a mi és maquillatge de cel·lofana, però nosaltres ho fem des de sempre i deixem que el client decidisca el mode de relacionar-se, presencialment o digitalment”, ha recalcat Ortí.

En la mateixa línia, ha valorat que en el banc que ell dirigeix es tracten de “ficar en la pell del client” o que “es tracte a la gent gran com li agradaria que tractaren a un pare o una mare”. Per això ha rematat que “els clients mai molesten” i a Caixa Popular tenen “l’horari presencial més llarg del mercat”.

Un altre element diferenciador, que ha destacat Ortí és la procedència del capital de la seua entitat, ja que “hi ha bancs amb el domicili social a València, però no tenen el capital valencià i les decisions no es prenen ací, cosa que no succeeix a Caixa Popular”.

Puja la morositat al 2022
En referència a la situació financera global i particular de l’entitat, el directiu ha alertat d’un xicotet repunt de la morositat a l’hora de fer front els pagaments. “Aquest any hi havia una previsió molt dura de què la morositat s’anava a incrementar i, de fet, el Banc d’Espanya en l’any 2020 ens obligà a fer unes dotacions importants perquè intuïa que en el cicle econòmic de la covid l’any passat ja s’anava a incrementar la mora”, ha comentat.

No obstant això, aquesta pujada de la morositat no es va produir en l’any 2020, que acabaren en un 4,02 % de taxa de morositat i en el 2021 tenien un 3,62 %, però en el primer mes de 2022 s’ha començat a notar un xicotet increment fins al 3,68 %, encara que Ortí ha assegurat que tenen “matalàs” per les provisions que varen fer en 2021.

Crítiques al Govern per la digitalització i els ‘Next Generation”
Ortí ha criticat que el Govern central aparente preocupar-se per la gent gran, quan ha sigut “un dels causants de la política de la banca de tancar oficines, despatxar treballadors i digitalització”. “Tot açò ve de les polítiques del Banc Central Europeu i el Banc d’Espanya, per les quals el més important és l’eficiència a costa del que siga i això suposa fusions, a més a més del que he assenyalat abans”, ha remarcat.

Preguntat pel paper que tindrà Caixa Popular en el repartiment dels fons ‘Next Generation’, el director general ha recriminat que “ni des del Govern, ni la Generalitat s’han posat en contacte amb ells”. Per tant, han pres la determinació d’arribar a acords amb consultores, perquè quan els clients necessiten el seu suport per a saber si els seus projectes poden optar a eixos fons, i així els ho faciliten aquestes.

“Sabem que hi ha grans projectes opositant a obtindre eixos fons, sobretot en el camp de la transició ecològica i la mobilitat elèctrica, però no sabem ben bé qui se’n va a menjar eixe pastís i quins grups empresarials tindran accés a eixes ajudes”, ha subratllat Ortí, al mateix temps que ha denunciat la falta de “transparència” en tot el procés d’adjudicació.

En eixe sentit, s’ha preguntat retòricament quin és l’embut d’entrada en els despatxos per eixos grans projectes i quins són els criteris de racionalitat econòmica que s’estan seguint. “Perquè en la transició ecològica també pot entrar una PIME, no tot anirà a les fàbriques de factories o horts solars de les grans empreses de l’IBEX”, ha explicat.

Caixa Popular en números
Caixa Popular forma part d’un “grup financer molt potent” com l’Associació Espanyola de Caixes Rurals, amb un model federal de 29 entitats de crèdits cooperatius de tota Espanya. El grup ronda els 80.000 milions d’euros en actius i en 2020 guanyà 350 milions d’euros.

Tenen un fons de solidaritat entre les caixes de 300 milions d’euros per si alguna caixa del grup té problemes, se l’ajuda. En 2021 han contractat a deu persones més i han obert dues oficines més. En l’actualitat té al voltant de 250.000 clients amb 77 oficines a la Comunitat Valenciana.

El 58 % de la plantilla són dones encara que actualment en el Consell Directiu són set homes i cinc dones, escollits pels socis.

ÚLTIMES NOTÍCIES