La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació Àrea-Galeria, ha detingut a La Rioja a tres persones per estafar quasi 150.000 euros utilitzant dades d’opositors en tot el territori nacional. Se’ls imputa els presumptes delictes de pertinença a organització criminal, usurpació d’identitat, falsedat documental i estafa.
S’han esclarit un total de 195 fets delictius (113 delictes d’estafa per valor de 148.702 euros, 69 delictes d’usurpació d’identitat i 13 delictes de falsedat documental).
El total d’empreses afectades ascendeixen a 11 i els ciutadans estafats a 69 (Àlaba:1; Albacete:1; Alacant:1; Ávila:1; Badajoz:1; Burgos:1 Còrdova:1; Gijón:1¸Granada:2; La Rioja:1; Las Palmas:1; Madrid:37; Màlaga:2; Navarra1; Murcia:2; Orense:1; Pontevedra:1; Segòvia:1; Sevilla:1; València:9; Biscaia:1 i Zaragoza:1).
L’operació es va iniciar el febrer de 2021 després d’una denúncia presentada per un ciutadà, en la qual relatava com a autor/és desconeguts havien usurpat la seua identitat per a comprar joies d’alt valor en una coneguda botiga en línia, assignant els estafadors com a lloc de lliurament de les joies la localitat de La Rioja de Villoslada en Cameros.
L’intercanvi d’informació amb altres unitats de Guàrdia Civil va permetre esbrinar que no es tracta d’un cas aïllat, sinó que existien altres denúncies de similars característiques en quasi la totalitat del territori nacional, amb una clara vinculació a un mateix grup criminal assentat a La Rioja.
Modus operandi
El grup aconseguia en Internet i en la Deep Web, llistats d’antics opositors a docència i judicatura, en els quals figuraven les seues dades personals -nom, cognoms i DNI-.
Una vegada els tenien en el seu poder procedien a crear-li a cada víctima un paquet de dades consistent en una adreça de correu electrònic, un número de compte bancària, una línia telefònica i un domicili fictici, utilitzant per a aquests comesos pàgines web d’empreses de telefonia i entitats bancàries.
Seguidament utilitzaven els paquets de dades per a realitzar de manera telemàtica la compra de joies valorades entre 500 i 2.400 euros, així com per a la tramitació de portabilitats de línies prepagament amb les quals poder accedir al finançament de telèfons intel·ligents d’alta gamma, valorats entre 800 i 1.500 euros.
Tancada l’adquisició de joies i telèfons intel·ligents, un dels membres de l’organització estava pendent del moment en el qual s’anava a realitzar el lliurament en el fals domicili. D’aquesta manera simulava trobar-se casualment al carrer amb el repartidor, davant el qual s’identificava amb les dades de la víctima per a aconseguir materialitzar el lliurament.
Després d’això, el grup posava a la venda les joies i els telèfons intel·ligents en plataformes d’internet i en establiments comercials de segona mà a un preu molt atractiu i allunyat del seu cost de valor real.
Les víctimes continuen patint les conseqüències de l’engany, ja que són les seues identitats les empleades per a la comissió dels delictes, reclamant-los les empreses afectades el pagament de les joies i telèfons intel·ligents, la qual cosa els ha generat problemes judicials i d’índole personal.
Les actuacions i els tres integrants del grup han sigut posats a la disposició de l’autoritat judicial.
La investigació ha sigut desenvolupada per agents pertanyents a l’Àrea d’Investigació de la Guàrdia Civil a Logronyo (La Rioja).