Educació proposa baixar la ràtio a 20 alumnes en les aules de 3 anys

Les escoles catalanes preveuen que el curs vinent hi haurà prop de 21.000 alumnes menys a les aules.
Les escoles catalanes preveuen que el curs vinent hi haurà prop de 21.000 alumnes menys a les aules.

 

La Conselleria d’Educació ha proposat este dijous, durant la taula sectorial, baixar a 20 alumnes la ràtio per aula en el primer nivell de segon cicle d’Educació Infantil en determinades localitats valencianes, triades en funció de criteris com la baixa natalitat i aspectes demogràfics i socioeconòmics, el padró i la matriculació. En altres municipis la ràtio es baixarà a 23 estudiants.

 

D’eixa manera ho han explicat sindicats després de la reunió de la Taula Sectorial d’Educació celebrada este dijous, en la que s’ha negociat l’ordre que fixa el número màxim d’alumnat per unitat en el procediment d’admissió del primer nivell de segon cicle d’Infantil a partir del curs 2021-2022 en determinades localitats, segons ha precisat el Sindicat de treballadors i treballadores de l’ensenyament del País Valencià (STEPV) en un comunicat.

 

STEPV ha recordat que esta baixada de ràtio ja es va aplicar en determinades localitats en els cursos 2017-2018 i 2018-2019, però que va tindre que el TSJCV va suspendre cautelarment la mesura davant de la denúncia de la patronal de la concertada, encara que la Conselleria va recórrer al Suprem i finalment li ha donat la raó i s’ha permés negociar una nova ordre.

 

Esta mesura «evitarà el tancament de moltes unitats»

El sindicat ha celebrat que la ràtio es baixe a 20 alumnes en algunes localitats, una qüestió que «portava demanant des del curs 2018-2019 i que evitarà el tancament de moltes unitats». En altres municipis, es preveu que baixe als 23 alumnes. Per a determinar les ràtios, ha detallat STEPV, la Conselleria ha tingut en compte la natalitat del municipi, l’evolució del padró, la matriculació efectiva i la sobrevinguda i la fugida d’alumnat, entre altres criteris.

 

Per a STEPV, és necessària una baixada generalitzada de les ràtios en tots els nivells educatius i en tot el territori valencià. Ha lamentat que de quart a sext curs, la ràtio encara és de 30 alumnes per unitat. Este sindicat ha insistit també que la Generalitat inste el Govern central que modifique la norma que fixa la ràtio en 25 en Infantil i Primària, que és d’àmbit estatal. Igualment, ha reclamat «el finançament necessari per a poder aplicar esta baixada».

 

La proposta de STEPV passa per revisar la possibilitat de baixar la ràtio en localitats amb un sol centre educatiu a on hi haja baixa natalitat i s’hagen perdut unitats; en zones determinades de municipis grans a on hi haja problema de natalitat i afegir una disposició per a baixar la ràtio en unitats que enguany estan obertes a tres anys i tenen poca matrícula.