30.7 C
València
Dilluns, 14 juliol, 2025

OMS demana que la menstruació es reconega com un ‘problema de salut’, no d’higiene

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat que la menstruació siga reconeguda com un “problema de salut i de drets humans” i “no d’higiene” i que, per tant, s’aborde en la perspectiva d’un curs de vida, des d’abans de la menarquia fins al cap de la menopausa.

L’OMS reconeix que diversos sectors tenen funcions igualment importants que exercir en la promoció i salvaguarda de la salut menstrual i es compromet a intensificar els seus esforços per a encoratjar als encarregats de formular polítiques per a promoure els drets de les dones, les xiquetes. També es compromet a trencar el silenci i l’estigma associats amb la menstruació i fer que les escoles, els centres de salut i altres llocs de treball responguen”, va indicar la dependència en un comunicat.

- Advertisement -Telegram València Diari

A més, l’organització va celebrar que alguns governs en el món hagen començat a prendre mesures com llevar els impostos sobre els productes menstruals i els que han implementat lleis i polítiques per a la llicència mèdica quan una persona experimenta dolor, malestar i altres símptomes i relacionats amb la menstruació.

Aquests són passos útils, però els governs podrien i haurien de fer més que millorar l’accés als productes menstruals. Han de fer que les escoles, els llocs de treball i les institucions públiques donen suport al maneig de la menstruació amb comoditat i dignitat”, va indicar l’OMS.

Així, l’organització ha lamentat que la salut menstrual no haja format part de l’agenda de la Conferència Internacional sobre la Població i el Desenvolupament, ni en la Declaració del Mil·lenni, ni tampoc estiga inclosa en les metes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible per als objectius de salut, igualtat de gènere o aigua i sanejament.

En concret, l’organisme de Nacions Unides ha sol·licitat reconéixer que la salut menstrual significa que les dones i xiquetes tinguen accés a informació i educació sobre aquest tema, als productes menstruals que necessiten, a les instal·lacions d’aigua, sanejament i eliminació, a l’atenció competent i empàtica quan siga necessari, i a viure, estudiar i treballar en un entorn en el qual la menstruació es veja com una cosa positiva i saludable, no com una cosa de la qual avergonyir-se.

A més, l’OMS s’ha compromés a intensificar els seus esforços per a encoratjar als responsables polítics i sanitaris a col·laborar per a promoure els drets de les dones i les xiquetes i, així, satisfer les seues necessitats integrals de salut menstrual, especialment en contextos humanitaris.

També ha mostrat el seu compromís a trencar el silenci i l’estigma associats amb la menstruació i fer que les escoles, els centres de salut i altres llocs de treball (inclosos els llocs de treball de l’OMS) responguen a la menstruació.

Els governs estan començant a actuar, però necessiten fer molt més. Alguns governs han eliminat els impostos sobre els productes menstruals, uns altres s’han centrat en els desafiaments que enfronten les adolescents en edat escolar per a obtindre productes menstruals, i altres han posat en marxa estratègies per a proporcionar productes menstruals a poblacions en circumstàncies difícils, per exemple, aquelles que no tenen llar o les que estan empresonades“, ha detallat l’organització.

No obstant això, considera que els governs hauran de fer més que millorar l’accés als productes menstruals. “Haurien de fer escoles, llocs de treball i institucions públiques que donen suport al maneig de la menstruació amb comoditat i dignitat. Més important encara, haurien de normalitzar la menstruació i trencar el silenci que l’envolta. Finalment, en el context del qual està succeint a Etiòpia, Ucraïna i altres llocs, els governs haurien d’incloure una atenció a la menstruació com a part d’una resposta més àmplia de Salut Sexual i Reproductiva en aquelles persones desplaçades a causa de la guerra o calamitats naturals“, ha resolt l’OMS.

Últimes notícies

La Diputació d’Alacant impulsa el Pla +A prop 2025 amb 6,1 milions per a tots els municipis

La Diputació d'Alacant ha aprovat el Pla +A prop 2025, que distribuirà més de 6 milions d'euros entre els municipis, prioritzant als de menor població i en risc de despoblació.

La tortuga babaua Dálmata nia a Girona i València en menys de dos setmanes en un fenomen excepcional

La tortuga babaua Dálmata ha realitzat posades d'ous a Girona i València en menys de dos setmanes, donant suport a estudis sobre la colonització del Mediterrani occidental.

La Diputació de València llança un nou portal web per a millorar l’accés ciutadà a informació i servicis

La Diputació de València presenta un renovat portal digital amb navegació intuïtiva, cercadors avançats i assistent virtual en diversos idiomes per a facilitar l'accés a servicis i dades.

La Generalitat llança BUSQUE, un innovador servici d’autobús que millora un 70% la mobilitat a L’Alcoià, El Comtat i la Marina Alta

La Generalitat posa en marxa BUSQUE, una xarxa de transport públic que connecta eficaçment les comarques de L'Alcoià, El Comtat i Marina Alta, amb millores de fins a un 70% en el servici i transport a demanda en zones rurals.

El Hemisfèric llança ‘Les Nocturnes d’Estiu’ per a descobrir les constel·lacions del firmament estival

El Hemisfèric de València presenta 'Les Nocturnes d'estiu', un esdeveniment setmanal amb sessions en directe per a explorar les principals constel·lacions i estreles de l'estiu fins al 4 de setembre.

Pepe Álvarez (UGT) assenyala que el finançament singular de Catalunya és provisional fins que l’assumisca una altra comunitat

Pepe Álvarez, secretari general d'UGT, afirma que el finançament singular de Catalunya és un procés temporal que podria aplicar-se a altres comunitats autònomes, dins d'un marc de federalització fiscal.

València impulsa el PAI del Grau amb 150 milions d’euros i 3.200 noves vivendes

L'Ajuntament de València avança en el PAI del Grau, amb una inversió privada superior a 150 milions, 3.200 vivendes i 160.000 m² de zones verdes.

Vox ressalta els seus avanços clau a mitat de legislatura després d’eixir del Consell en la Generalitat Valenciana

Vox valora positivament els seus assoliments en els dos primers anys del govern de Carlos Mazón, destacant especialment el seu impacte després de deixar el Consell, amb avanços en llibertat lingüística i reducció del gasto públic.