Quinze centres de majors del territori valencià concentren un terç dels residents morts per coronavirus

En esta quantitat de centres s'acumulen un total de 211 defuncions

Les mans d'un home gran mentre agafa un bastó
El nombre de residents morts en relació al total de decessos és del 32,79% | Pixabay

La vicepresidenta i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat este divendres que el 78% de les 318 residències de majors autoritzades en el territori valencià no ha registrat cap mort per Covid, mentres que només 15 centres concentren un terç dels decessos, el que suposa que acumulen 211 morts.

Oltra, en la roda de premsa per a explicar els assumptes tractats en la reunió del ple del Consell, ha detallat que des de l'inici de la pandèmia s'ha contagiat un 14,8% de les persones majors que viuen en residències, el que suposa un total de 44.032 casos acumulats respecte de 27.178 places autoritzades.

Per part seua, el nombre de residents morts en relació al total de decessos és del 32,79%, el que suposa que la Comunitat és la tercera en la cua després de Canàries i Múrcia en esta relació. Oltra ha comparat esta dada amb la situació d'altres comunitats autònomes en la que esta proporció s'eleva al 76,55% en Castella-la Manxa, 77,37% en Castella León, 54,48% en Madrid o 58,10% en Catalunya o 57,33% en Astúries o 62,25% en Navarra.

Per tant, ha recalcat, «es veu clarament que en la Comunitat Valenciana els brots, que òbviament cal tractar d'evitar a tota costa, té dels percentatges més baix de residents morts en relació al total» de morts per coronavirus.

Les mesures estan funcionant

Sobre este tema, ha recalcat que les mesures «en general estan funcionant» encara que hi ha què analitzar què ha succeït en els centres que registren estos brots massius ja que la mitjana habitual és que afecten a entre 3 i 5 positius. Per això, el seu departament, amb la conselleria de Sanitat, investiga amb deteniment per què ocorren estos casos massius. En qualsevol cas, ha assenyalat que de 2.207 nous contagis notificats este dijous només 15 eren en residències i dels 29 morts, 5 residents.

Oltra, preguntada per si es necessita un pla de xoc per a frenar estos contagis, ha destacat que ja es disposa d'un que dona resposta als diferents nivells de risc en què es troba la localitat a on se situa la residència. «El Pla està fet amb les diferents resolucions amb l'objectiu fonamental de frenar la corba i el contagi comunitari perquè d'esta manera es minimitza el risc de l'entrada del virus en les residències», ha assenyalat.

D'esta forma, ha recalcat la importància de les resolucions de la seua conselleria i de la Conselleria de Sanitat per a limitar l'entrada de persones externes en les residències perquè «clarament hi ha una relació de causa efecte entre el contagi comunitari que hi ha a l'entorn d'un centre amb què el virus entre».

Preguntada per si continua reclamant mesures més estrictes per a reduir els contagis, ha insistit que el contagi comunitari és el que «determina que el virus entre en la residència perquè no hi ha manera d'evitar que si al voltant del centre hi ha molt de virus acabe entrant».

Comité d'experts

De la mateixa manera, preguntada per l'acusació del PP que el Consell no compta amb un comité d'experts constituït formalment, ha replicat: «estos convinguda que les decisions s'adopten per criteris tècnics d'experts i totes les resolucions que es publiquen es basen en informes d'experts» com de la subdirectora general d'Epidemiologia, Hermelinda Vanaclocha.

A demés, ha recordat que en els decrets del president Puig es recull que s'adopten atenint a la situació epidemiològica i s'ha mostrat convinguda que el cap del Consell «escolta i pren bona nota dels assessors tècnics, de la formalitat o no».

Sobre este tema, preguntada per si considera que Puig hauria de donar més formalitat a este comité i publicitat dels seus acords, ha assenyalat: «cadascun té la seua metodologia de treball i jo no soc qui per a dir-li al president com ha d'organitzar el seu treball». «Entenc que ho organitza com creu que és millor», ha postil·lat.

Nadal diferent

D'altra banda, Oltra, que ha comentat que el Consell ha sigut informat de la decisió de prorrogar el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana fins al 9 de desembre, ha comentat que «tot apunta que este Nadal serà diferent i, igual que no ha sigut un any típic i tampoc serà un Nadal típic».

No obstant això, ha recalcat; «l'important és que tot el món estiga en la taula, que no falte ningú, encara que estiguem en taules diferents». Per a això, ha insistit en reclamar que es mantinga la responsabilitat individual i col·lectiva perquè «el comportament de cadascun de nosaltres és la nostra millor vacuna fins que hi haja una i voler-nos és protegir-nos uns als altres encara que siga amb menys abraçades i proximitat».

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram


Comentaris

envia el comentari