L’alcalde de Sedaví, Josep Francesc Cabanes, d’Alfafar, Juan Ramón Adsuara i veïns de l’Associació pel soterrament s’han reunit este dimecres 3 de maig amb Adif per tractar el tema de la supressió del pas a nivell a tots dos municipis, després de produir-se un nou atropellament mortal d’una jove de 19 anys, la tercera víctima en menys de huit mesos i gairebé 80 en els últims 40 anys.
Concretament, l’acord principal que s’ha aconseguit en esta reunió és que ara, els municipis han de proporcionar a Adif uns estudis tècnics, previs a començar les obres del projecte de soterrament. Per tant, els consistoris implicats han de fer una anàlisi del trànsit rodat, nombre de vianants, de com afectaria el comerç i una avaluació de diverses mesures. Una vegada s’estudie tot això, seran citats novament per plantejar les alternatives que més convinguen a les poblacions esmentades.
Referent a això, l’alcalde d’Alfafar afirma que la reunió “ha sigut productiva” i que és el “principi de moltes altres que hi ha d’haver”. L’objectiu per tant és “treballar al soterrament de la via completa d’1,9 km”. Tot i això “entenem que s’ha de garantir la seguretat i això és el que es farà en un primer pas” mentre es posa en marxa “l’altre procés del soterrament de les vies”.
Quant a la data en què s’iniciaran les obres, ha avançat que “no hi ha de moment” però que en menys d’un mes espera que “es podrà tornar a donar esta reunió” i en menys de tres mesos “ja hi haurà resultats a sobre de la taula” per prendre decisions i començar a executar coses”.
D’altra banda, l’alcalde de Sedaví ha reiterat que la reunió d’este dimecres suposa el “nou començament” d’un procés “molt important” en què les diverses institucions “es posaran a treballar de manera urgent” i donar una agilitat “molt ràpida” a crear un pas subterrani de persones.
Per això, Cabanes ha avançat que faran i presentar “projectes i informes de tot el trànsit rodat” que passa per este punt negre per poder “trobar la solució a tot i quina és la millor viabilitat del tram”. “Hui s’ha posat sobre la taula i s’han fet molts canvis del que hi havia abans i ara ens toca esperar i cadascuna de les parts ha de presentar els informes més necessaris”, ha aclarit.
La delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, que també ha assistit a la trobada, ha posat èmfasi que “hui és un dia molt important”, ja que totes les administracions “són veritablement conscients d’esta problemàtica i per això treballarem totes conjuntes”.
Recordem que entre altres qüestions, els veïns fa anys que denuncien que les barreres “estan contínuament trencades” el que posa “en perill els veïns i veïnes”. Així mateix, davant d’este fet, la solució que els va donar Adif és que els conductors “xiularen amb més intensitat i freqüència per avisar del seu pas”, uns sons, que tal com van denunciar des de l’associació de veïns, “superen els 100 decibels”, ja que són botzines molt similars a les d’un vaixell. Per això molts veïns s’han vist obligats a “instal·lar finestrals dobles perquè és impossible dormir i viure”.
Els veïns juntament amb l’alcalde d’Alfafar van portar Adif als tribunals el mes d’abril passat, després d’aconseguir recaptar i presentar més de 5.000 firmes al Congrés. Davant d’això, l’entitat ferroviària es va reunir amb Adsuara i li va proposar de crear una passarel·la ciclopeatonal subterrània, fet que l’edil va acceptar amb l’única condició que es portara a terme la signatura definitiva del projecte de la mà de la ministra de Transports, Raquel Sánchez. No obstant això, de moment no hi ha cap avantprojecte.
Protocol de prevenció
Referent a això, tots dos edils han avançat que s’ha creat un protocol de prevenció, el qual signaran els diversos Ajuntaments implicats i que dona peu a començar tots els estudis per “evitar” així que els xiulets i crear el pas a nivell dels vianants. A més, també es començarà una coordinació i taula de treball en què s’asseurà la direcció general del ministeri, Adif i els governs per abordar este tema “amb més profunditat”, han aclarit.
Protesta veïnal a la porta de la seu d’Adif
Tal com han detallat este diari, mentre es produïa esta reunió, algunes veïnes i veïns han protestat a les portes de la seu de la Presidència d’Adif, amb pancartes a la mà han al·legat que volen “que el poble tinga tranquil·litat”.
A més, han demanat “deixar de prendre la medicació”, ja que molts veïns “han hagut d’acudir a psicòlegs i psiquiatres pels forts xiulets”. Així mateix, també exigeixen “barreres adequades i un major nombre de senyals acústics” per garantir “que els nostres fills i filles tornen a casa després de l’escola”.