Ajustar l’horari de pas de l’Ofrena i instal·lar abans els urinaris portàtils, entre les millores per a les pròximes falles

Descendeixen un 23% les incidències, sobretot, les intervencions en botellons durant les Falles per la presència policial més gran

La ciutat de València s’ha despertat este dimecres amb la ressaca fallera d’unes festes josefines de “rècord” que s’han saldat amb més participació en l’Ofrena, cosa que va provocar grans retards; un nombre històric de visitants a l’Exposició del Ninot que va arribar fins a les 129.634 persones; una gran afluència de públic, prop d’un milió, que malgrat que la gran afluència de públic ha registrat menys incidents que edicions anteriors.

Així ho han assegurat este matí els regidors de l’Ajuntament de València encarregats de Falles, Seguretat, Mobilitat, Neteja, Sanitat i Consum, Bombers o Gestió de Recursos Tècnics, durant la roda de premsa per fer balanç de les Falles del 2024. Un balanç “molt positiu” però en què també cap espai per a l’autocrítica i per incorporar millores de cara a les Falles de 2025.

Entre elles, ajustar l’horari del pas de l’Ofrena i reestructurar les ordres d’eixida per evitar “el desfasament de temps” i el retard d’hores que van patir algunes comissions, inclosa la fallera major infantil de València, Maria Garcia, que eixia amb 55 minuts de retard i tancava el primer dia d’Ofrena passades les 03.00 de la matinada. “No hi va haver cap aturada significativa” ha precisat el regidor de Falles i president de JCF, Santiago Ballester.

Sí una demora a conseqüència de la gran quantitat de fallers que van desfilar davant de la Geperudeta: “Dels 95.000 fallers de les últimes Ofrenes, hem passat als 110.000 al cens de JCF. Són unes dades històriques“. En concret, hi han participat 110.289 fallers, 24.350 xiquets i xiquetes, i 85.939 adults, dels quals el 55% són dones i el 45% homes.

A això se suma, segons afirma Ballester, que les previsions d’eixida de l’Ofrena no s’han actualitzat des del 2016. “Si posem cada sector cinc minuts més. Este és el temps”, ha assenyalat alhora que ha assegurat que ja s’està treballant per “que no s’acabe tan tard tots els actes de l’Ofrena”.

Avançar la instal·lació d’urinaris

Una altra de les millores que s’estudiaran per a pròximes edicions és instal·lar més papereres per la ciutat i avançar els urinaris portàtils als dies previs de Falles per evitar les imatges de persones orinant en monuments històrics com la Llotja o l’església dels Sants Joans. “Prenem nota per a l’any que ve i si aquell cap de setmana prefalles no se’n va gaires, tindrem disposats tots els urinaris”, ha indicat el regidor de Residus i Neteja, Carlos Mundina.

Preguntat per futures mesures per protegir el Patrimoni, el dirigent ‘popular’ ha recordat que per a “les actituds incíviques” hi ha les ordenances municipals que porten aparellades una sanció i que es “perseguirà” les infraccions contra el patrimoni cultural valencià.

A més, ha fet una “crida” a la reflexió sobre la tanca dels edificis històrics: “Es podria tancar el 23 de febrer -cap de setmana de la Crida- però la ciutat també la visiten moltes persones que volen veure el seu patrimoni. El patrimoni està per mirar-lo, contemplar-lo i visitar-lo, i si tanquem ja un mes abans, doncs és complicat”.

8.000 tones de residus

En total, els serveis municipals de neteja i les contractes municipals han recollit un total de 8.000 tones de residus des del 12 al 19 de març, cosa que ha suposat un important increment, ja que el 2023 les tones recollides van ser 7.537.

Es van dipositar 5.537 tones al contenidor gris, fet que va suposar un creixement d’un 2% respecte a l’any anterior. La recollida de trastos i estris (207 tones) ha crescut un 53% i la d’orgànica (938 tones) ha augmentat un 11%. Pel que fa al contenidor blau (paper i cartó), s’han dipositat este any 514 tones, un 9% més que el 2023, mentre que el reciclatge de vidre ha augmentat un 14%, en superar les 352 tones dipositades al contenidor verd.

A la Nit de la Cremà, que va comptar amb un ampli dispositiu especial perquè la ciutat quedés neta de cendres i restes dels monuments fallers, es van recollir un total de 2.100 tones de cendra i residus, tal com ha destacat Mundina.

Un 24% menys d’incidents

D’altra banda, el regidor de Seguretat i Mobilitat, Jesús Carbonell, ha indicat que estes festes josefines s’han reduït “notablement” els incidents en matèria de seguretat, i que per això, “podem estar satisfets del desenvolupament de les Falles de 2024. Tot i que no podem caure el triomfalisme, ja que sempre hi ha aspectes susceptibles de millorar, però en general, la seguretat durant les festes ha estat garantida amb dades molt positives“.

De fet, el dispositiu especial de la Policia Local ha comptat amb 600 agents més que a les festes de l’any passat, cosa que ha permés gairebé duplicar el nombre d’actes controlats pel cos policial als carrers (dels 358 del 2023 als 622 del 2024).

En este sentit, ha indicat que “la presència policial més gran ha tingut un immediat efecte dissuasiu i preventiu”, que ha ocasionat, en primer lloc un descens del nombre d’intervencions policials, un 23% menys: dels 27.753 de l’any passat, a les 21.350 d’este any. També ha baixat un 18% les intervencions en botellons -se n’han efectuat 80 davant de les 98 que es van registrar el 2023- “gràcies a la presència dissuasòria d’agents als carrers”.

S’han realitzat més tard i menys revetles al centre històric de la ciutat com per exemple a zones de la plaça del Doctor Collado o del Carme, de manera que hem aconseguit més protecció al patrimoni d’esta zona i s’han evitat les molèsties al barri”, ha afirmat Ballester, que també ha descartat l’opció de fer un “verbenodròm” com proposaven els comerciants el centre en considerar que este any no s’han fet revetlles a Ciutat Vella, sinó “tardejos” acotats en horari pel bàndol faller.

Igualment, s’han reduït un 32% en el nombre de sinistres viaris (de 759 el 2023 s’ha passat a 514 este any), i han augmentat un 10% les trucades ateses el 092 (de 17.769 a 19.619).

D’altra banda, el regidor de Seguretat ha destacat el “compromís” del govern municipal per augmentar el control de la venda il·legal de material pirotècnic, sobretot, després de l’increment de les confiscacions. El total de decomisos i incautacions de material pirotècnic durant les festes del 2024, ha estat de 188 (107 el 2023), amb més de 9.000 productes i 83 kg.

Pel que fa als comisos de material i productes en vendes irregulars, també s’han incrementat de manera “exponencial“: en productes no peribles, s’ha passat de 572 a 2155; en artesania, de 15 a 1.066; roba, de 55 a 368; altres elements, 505 a 721; i productes peribles (masses fregides), de 32 a 307. “Tots estos resultats de més activitat responen a la presència policial més gran que ha permés un millor control“, Ha indicat.

Inspeccions sanitàries

D’altra banda, el regidor de Sanitat i Consum, José Gonsálbez, ha destacat les “grans xifres” de les inspeccions realitzades en xurreria i parades de venda ambulant per comprovar l’oli emprat o la qualitat l’aigua de consum humà.

En este sentit, ha indicat que huit inspectors, en col·laboració amb agents de la Policia Local, han visitat 158 ​​barres falleres (136 de comissions falleres i 22 d’establiments hostalers) i han detectat 26 deficiències, que se saldaran “amb la proposta de sanció els pròxims dies”. S’han executat este any un total de 1.002 inspeccions, un 31% més que el 2023; i 666 anàlisis, que van acabar amb 142 requeriments de canvis d’oli.

EMT augmenta un 9% els viatgers

Pel que fa a les dades de mobilitat, Carbonell ha explicat que l’EMT València ha transportat durant la setmana fallera (del 15 al 19 de març) un total d’1.527.000 passatgers, un 9,7% més que el 2022.

“Són 135.000 viatgers més que l’any passat i 277.000 més que el 2019 (un increment del 22,2%)”, ha subratllat el regidor, que ha destacat que es tracta de “la millor xifra dels darrers 12 anys en les mateixes dates i possiblement de les millors de la seua història perquè no hi ha dades tan fiables, ni digitalitzades, amb anterioritat”.

Recursos tècnics al carrer

Pel que fa als mitjans tècnics i humans disposats per l’Ajuntament al carrer, la regidora de Patrimoni, Recursos Humans i Tècnics ha destacat les 4.400 tanques de vianants, fet que suposen uns 11 quilòmetres de tanques; l’increment en dos quilòmetres, amb 1.700 tanques, dels dos recorreguts de l’Ofrena; unes 400 tanques d’obra de tres metres de llargada amb potes de formigó, per als castells i la protecció d’edificis patrimonials”.

Com a dada curiosa, Climent ha ressaltat les 20.000 brides emprades per a les feines d’unió de les tanques, que s’aniran retirant dels carrers i barris de la ciutat de manera progressiva.

A més de les 270 tones de sorra usades per als actes pirotècnics i les 1.700 plaques de trànsit repartides entre les comissions falleres, la regidora ha ressaltat “el reforç en la il·luminació als principals punts i recorreguts de la festa”. El desmuntatge de la gàbia de la mascletà a la plaça de l’Ajuntament començarà a partir del dilluns 25 i durarà uns tres dies.

ÚLTIMES NOTÍCIES