L’exposició ANDANA. Llocs de memòries es presenta en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) a València i exhibix les primeres fotografies recuperades després de la DANA del 29 d’octubre passat. Esta mostra té com a objectiu posar en valor la importància de recuperar i conservar la memòria de les persones i famílies afectades per les devastadores riuades.
Entre els elements destacats de l’exposició es troben àlbums familiars anònims de quatre famílies, encara que el projecte ha reunit un milió i mig d’imatges provinents de 800 famílies. Moltes d’estes fotografies encara estan en procés de restauració pel fet que el procés de recuperació és minuciós i lent, perquè les imatges requerixen estabilització i neteja per a eliminar fang i fongs que han proliferat amb el temps.
La càrrega emocional de conservar les fotografies
La vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba, destaca la càrrega emocional i la responsabilitat que comporta conservar estes fotografies. Per a moltes famílies que ho han perdut tot després de la DANA, estes imatges representen l’únic record tangible que els queda. A més, Alba subratlla que estes fotos transmeten memòries, records i històries concretes que són essencials per a construir un arxiu històric que permeta conéixer i entendre esta tragèdia com a part d’una història col·lectiva major.
La intenció de portar l’exposició als municipis afectats
Beatriz Santamarina, comissària de la mostra, emfatitza la intenció de portar l’exposició a tots els municipis afectats per la DANA perquè la població prenga consciència de la magnitud d’esta catàstrofe. L’objectiu és que la mostra puga també recórrer diferents regions d’Espanya amb la finalitat de mantindre viva la memòria i evitar l’oblit.
El projecte #SalvemLesFotos
La iniciativa sorgix del projecte #SalvemLesFotos impulsat per la Universitat de València, i busca a més agrair la labor de solidaritat i suport que va mobilitzar la catàstrofe.
Conservació de la memòria fotogràfica
Este projecte cultural i social impulsa la conservació de la memòria fotogràfica, un recurs vital per a reconstruir històries personals i col·lectives, evidenciant l’impacte de la DANA en la vida de milers de persones i el seu entorn.
El valor de la memòria com a eina de resistència
Amb esta exposició, es posa en valor no sols la dimensió humana de la catàstrofe, sinó també l’esforç conjunt per preservar el patrimoni personal i social de les comunitats afectades, ressaltant el valor de la memòria com a ferramenta de resistència i aprenentatge.