Barrera assegura que des de Cultura ‘no regalarà diners’ per a un ‘procés a la valenciana’

El vicepresident primer i titular de Cultura i Esport defensa els seus comptes mentre que l'oposició retreu que reduïsca les ajudes a entitats valencianes davant d'altres amb seu a Madrid com la Fundación Toro de Lidia

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha obert este dilluns la ronda de compareixences dels consellers a les Corts per explicar les inversions i projectes de les seues respectives carteres als Pressupostos de la Generalitat de 2024 que pugen fins als 29.732 milions.

En este sentit, el departament que dirigeix ​​Barrera comptarà amb 220,8 milions d’euros, un ajustament d’uns -2,22% respecte del 2023, encara que això “no repercutirà en les principals ajudes al sector”. Tot i això, ha afirmat que els comptes es veuran augmentades pròximament amb el romanent no executat del Botànic i 6 milions més del programa europeu Next Generation EU, a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

Així mateix, ha explicat que el muntant es veu reduït perquè també s’elimina la contractació d’agents culturals per 10 milions d’euros que va impulsar el Botànic durant dos anys i que “mai no va executar ni va veure la llum”. Així doncs, el titular de Cultura ha explicat que són uns comptes “coherents”, “realistes” i que “no estan destinats a utilitzar la cultura per adoctrinar o afavorir els afins”.

En este sentit, ha apostat per una cultura “sense ideologia política” i en què “no es promocione res que dificulte la nostra convivència” i ha assenyalat que el seu objectiu “no és canviar la cultura del poble valencià perquè la cultura és del poble i no dels polítics” i que per això “no defensaran cap entitat que busque dividir-nos i valga contra l’Estatut”.

De la mateixa manera ha presumit amb “orgull” de l‘eliminació de subvencions a associacions com l’Espai Joan Fuster, la Fundació Carles Salvador o la càtedra Vicent Andrés Estellés que tindran “zero euros” perquè assegura “no va consentir que des de Cultura es finance un procés a la valenciana”. “No em falta valor ni tinc cap complex de repetir les vegades que calga que no defensarem cap entitat que defense la implementació dels Països Catalans a la Comunitat Valenciana”, ha manifestat.

Si l’any que ve Acció Cultural del País Valencià em dona l’oportunitat d’organitzar-me estos jònecs, doncs ho farem amb ells“, ha ironitzat Barrera en referència a les crítiques per la quantia que es destina a la Fundació Toro de Lidia per fer corregudes de jònecs i “vertebrar la cultura del toro a la Comunitat”.

També ha lamentat el “llast” que ha suposat per a l’elaboració d’estos pressupostos la “herència nefasta deixada per l’anterior Consell, amb un dèficit de 3.860 milions d’euros el 2023 i un deute de 57.246 milions d’euros, el més alt de la història”. “Tot això fa que estos pressupostos nasquen en un context de dificultat enorme”, ha afegit.

Promoció de la cultura

D’altra banda, el conseller ha explicat que la nova Direcció General de Cultura rebrà 105,3 milions d’euros, el 47,7% del total que es destinarà al Programa de Promoció i Activitat Cultural i Escènica, que inclou Institut Valencià de Cultura (IVC) i a la Fundació Palau de les Arts, que rebran 64,3 milions en concepte de despeses de funcionament i 9,4 milions més en inversions. També es destinaran 4,2 milions a la resta de competències de promoció del sector cultural i 1,6 milions d’euros al manteniment del Monestir de Sant Miquel dels Reis que necessita una “actuació important”.

També es creen noves línies destinades a la creació de la Ruta Jaume I, per donar suport a la cultura taurina perquè la conselleria “no és ni deixa de ser taurina, però sí que deixarà de discriminar la cultura del toro que ha estat maltractada pel Botànic” -0,14% del pressupost de Cultura-, així com línies nominatives a “entitats centenàries” amb 1,7 milions d’euros per a la Universitat de València, la Càtedra Carhles Pegy de la Universitat Catòlica de València, Lo Rat Penat, la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, l’Associació d’Escriptors a Llengua Valenciana (AELLVA), el Centre Cultura Bernat i Baldoví i prop de 200.000 euros a la Fundació Toro de Lidia amb seu a Madrid.

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, a la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda a les Corts | Foto: José Cuéllar/Corts Valencianes

També es destinen 65,7 milions d’euros a la Direcció General de Patrimoni Cultural per al Museu de Belles Arts i per finançar el Programa de Patrimoni Artístic, Museus i Arts Plàstiques. Este programa inclou les transferències per al Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, l’Institut Valencià d’Art Modern, el Patronat del Misteri d’Elx i l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), que sumen 17,5, XNUMX milions d’euros, 1,9 milions menys però que Barrera assegura que “compensarà amb un esforç per executar íntegrament el capítol d’inversions” a diferència de “l’anterior Consell que només va executar un 30%”.

Així mateix, ha destacat la creació de quatre línies nominatives, amb 381.000 euros per col·laborar amb l’Ajuntament d’Alacant a la celebració de l’Any Sempere i l’Any de Juan Francés; al conveni amb la Diputació d’Alacant per atendre una reivindicació històrica del sentiment d’abandó de la província d’Alacant”, la creació d’una nova càtedra del patrimoni subaquàtic a la Universitat Jaume I i per a la creació del Projecte de Museu Virtual del Cartell Valencià impulsat per Russafart.

Finalment, Barrera ha desgranat en la intervenció el pressupost previst per a l’àrea de l’Esport, dotat amb 39,7 milions d’euros, (341.000 euros més que el 2023), tenint com a principals objectius l’aposta per l’esport base, la salut ciutadana i l’optimització de les federacions. A més, contempla una nova línia d’ajuda per a la maternitat i la conciliació esportiva familiar de les esportistes.

Pressupost “pervers” i “contra la llibertat”

Per la seua banda, el portaveu socialista de Cultura a les Corts Valencianes, Jose Chulvi, ha acusat Barrera de presentar uns comptes “contràries a la llibertat, cultura i identitat dels valencians i valencianes” i li ha retret el “retall” de subvencions i ajudes a entitats i associacions amb seu valenciana mentre “regala 300.000 euros a la fundació Toro de Lidia amb seu a Madrid”.

El portaveu socialista de Cultura a les Corts Valencianes, Jose Chulvi, a la Comissió d’Economia, Hisenda i Pressuposts | Foto: José Cuéllar/Corts Valencianes

“Com que no poden fer fogueres per cremar llibres, es dediquen a ofegar a la indústria cultural valenciana” ha assegurat el dirigent socialista, que també ha assenyalat que estos pressupostos estan “plens de foscor, revengisme i mesquinesa” i ha advertit que “els valencians i valencianes, tindrem memòria”. “Passaran com passen tots els mals governants que tracten de destruir el nostre país sense aconseguir-ho”.

D’altra banda, la diputada de Cultura de Compromís, Verónica Ruiz, ha lamentat que es tracte d’un pressupost “pervers” i que conté “retallades per l’esquena i la traïció” com la reducció d’un 60 o 70% la inversió per a Fundació Bromera oa FULL, que els deixa “en l’anorèxia econòmica” mentre “rega econòmicament” a “entitats moribundes” com Lo Rat Penat o la Loca Acadèmia de Cultura que van en contra de la normativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

El portaveu de Compromís de Cultura a les Corts Valencianes, Verónica Ruiz, a la Comissió d’Economia, Hisenda i Pressuposts | Foto: José Cuéllar/Corts Valencianes

Us situeu amb els diners públics al marge de l’Estatut d’Autonomia” ha manifestat Ruiz, que també ha retret que la “tisorada” a les ajudes per a la participació d’escriptors a l’exterior o per a la dotació de recursos a les biblioteques municipals davant de les subvencions a “associacions sectària que només defensen les faltes d’ortografia ” o “es dona 300.000 euros a una fundació amb seu a Madrid que fomenten que es maten bous”. “Vosté té un desconeixement profund de la realitat cultural de la Comunitat“, ha assegurat la dirigent de Compromís.

ÚLTIMES NOTÍCIES