La situació dels menors migrants a la Comunitat Valenciana és preocupant, segons la vicepresidenta primera i consellera de Serveis Socials i Igualtat, Susana Camarero. En una recent roda de premsa a València, després de visitar un Centre d’Acolliment de Menors, ha qualificat de “inviable” la proposta del govern d’acollir cinc-cents menors migrants. Camarero ha utilitzat el terme “atracament” per referir-se a les exigències plantejades al consell dins del repartiment de menors, que considera totalment injustes.
En les seves declaracions, Camarero ha expressat la seva indignació pel que ha anomenat “una burla” per part de la Conferència Sectorial d’Infància i Adolescència, celebrada a Madrid. Aquests criteris de repartiment, ha afirmat, són “absolutament polítics i no objectius”, i el fet que a la Comunitat Valenciana se li assignin cinc-cents menors migrants és una càrrega insostenible.
La consellera ha destacat que actualment els centres de menors a la Comunitat estan funcionant al “160% de la seva capacitat”. A dia d’avui, hi ha uns 470 a 480 menors acollits permanentment, lluny dels 317 places disponibles en el projecte migratori. Camarero ha subratllat que portar els centres al “300%” de la seva capacitat conduiria a l’amuntegament, perjudicant la dignitat dels menors i comprometen el sistema de protecció social que s’ha establert a la regió.
La consellera no ha escatimat en crítiques a les formacions polítiques com el psoe i Compromís, les quals han titllat el govern valencià de racista per oposar-se a un repartiment que, segons la seva opinió, és del tot irracional. “Què pretenen amb aquesta actuació? Que els amunteguem? Que es destrueixi el nostre sistema de protecció?”, ha declarat Camarero, deixant clar el seu rebuig a les mesures actuals.
El recurs d’inconstitucionalitat que el consell està preparant contra el Reial decret-Llei 2/2025, aprovat pel govern central, que estableix criteris per redistribuir menors estrangers no acompanyats, és una de les seves prioritats. Camarero ha informat que actualment el procediment es troba en mans del consell jurídic consultiu (CJC) i que, en rebre l’informe corresponent, s’actuarà “immediatament” per portar el cas al Tribunal Constitucional.