Carlos Mazón anuncia 1.675 vivendes protegides amb el Pla Viu en la Comunitat Valenciana per al 2024

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha afirmat que el Consell “continua avançant en la legislatura de la vivenda amb la licitació al tancament de 2024 de 1.675 vivendes protegides en la Comunitat Valenciana emmarcades en el Pla Viu per a les persones que més el necessiten”.

El cap del Consell ha assegurat que “amb aquestes licitacions complim amb el compromís adquirit i fem un pas més per a la construcció de vivendes públiques a un preu assequible per a milers de joves i famílies de la Comunitat Valenciana”.

Mazón ha indicat que aquestes actuacions s’emmarquen en el Pla Viu Comunitat Valenciana l’objectiu de la qual és la mobilització del sòl públic disponible tant de la Generalitat com dels ajuntaments per a la construcció de vivenda protegida.

En aquesta línia, el cap del Consell ha explicat que aquesta iniciativa “naix per a donar resposta a la falta d’oferta de vivenda, la inseguretat jurídica existent en el mercat immobiliari o la pujada desmesurada de preus”. Així mateix, ha lamentat l’absència d’una política de vivenda de governs anteriors que es resumeixen en “0 vivendes públiques en 8 anys”.

Al respecte, el president ha subratllat que “per a aquest Consell era inajornable prioritzar la promoció d’immobles públics davant l’alta demanda de milers de joves i famílies per a accedir a una vivenda”. “Per això, -ha continuat- hem posat en marxa un conjunt de mesures reals, efectives i àgils, en col·laboració amb altres administracions i la iniciativa privada, per a desenrotllar un parc de vivenda pública que done resposta a les necessitats de la nostra ciutadania”.

Licitacions en 12 municipis

Mazón ha avançat que “aquesta licitació que contempla sòl per a la construcció d’al voltant de 1.675 vivendes és un pas ferm en el compromís del Consell d’avançar en la legislatura de la vivenda”, al mateix temps que ha assenyalat que “al llarg de 2025 activarem noves licitacions que ens permeten avançar en el compromís de les 10.000 vivendes aquesta legislatura”.

En concret, en aquestes primeres operacions s’han aprovat a la província d’Alacant projectes que aconsegueixen els 1.186 immobles que es desenrotllaran en les localitats d’Elx (73), Alacant (191), Sant Joan (70), Sant Vicent del Raspeig (126 vivendes), Torrevieja (629), Vila Joiosa (33), i Xàbia (64).

A la província de València el número és de 386 vivendes en els municipis d’Albal (37), Gandia (37), València (61) i Sagunt (233), mentres que a Castelló de la Plana s’han licitat 121 vivendes.

El màxim representant de l’Executiu valencià ha destacat la col·laboració amb els ajuntaments per a “mobilitzar la major quantitat de sòl públic disponible per a la construcció de vivenda pública protegida”.

Així, l’Entitat Valenciana de Vivenda i Sòl (EVha) duu a terme aquesta actuació mitjançant col·laboració públic-privada, la qual cosa suposa la licitació mitjançant permuta a canvi d’obra futura de sòls públics per a la construcció de vivenda protegida en règim de venda i lloguer.

Les empreses que resulten adjudicatàries entregaran, en concepte de permuta, un nombre determinat d’unitats de vivenda. Amb això, les administracions públiques incrementaran el seu parc de vivenda que podran destinar a lloguer assequible.

Altres mesures per a incentivar la vivenda

El cap del Consell ha recordat que aquestes mesures se sumen a altres iniciatives que la Generalitat ha posat en marxa en l’últim any per a facilitar l’accés de la ciutadania a una vivenda, especialment a joves i col·lectius vulnerables.

Al respecte, el *president ha assegurat que “es tracta d’una política integral amb accions de caràcter fiscal, normatiu, simplificació normativa o ajudes per a donar resposta a una “emergència residencial de primer orde per a moltes famílies”.

Així, entre les accions posades en marxa per la Generalitat cal destacar la línia d’avals de l’Institut Valencià de Finances (IVF) per a menors de 45 anys dotada amb 20 milions d’euros. Una iniciativa que permet que el comprador obtinga un préstec de fins al 95% del preu de la vivenda.

En matèria fiscal, cal apuntar la reducció en un 25% l’impost de transmissions patrimonials a joves i col·lectius vulnerables, amb un estalvi mitjà de més de 1.300 euros per declarant. Així mateix, s’ha augmentat amb 9 milions de fons propis el bo jove el que ha permés que incrementen el 44% dels beneficiaris, arribant a 5.640 joves.

En matèria normativa, s’ha aprovat el decret de Vivenda de Protecció Pública (VPP) que inclou una reserva mínima del 40% de les promocions per a joves menors de 35 anys o famílies monoparentals. A més, aquest decret contempla un mòdul dinàmic de fixació de preus pioner a Espanya i d’actualització anual, que tindrà topat el seu nivell màxim i permetrà abaratir les vivendes fixant un preu inferior en aquells municipis en els quals es donen les circumstàncies per a fer-ho.

ÚLTIMES NOTÍCIES