L’Ajuntament de Chiva, a València, presenta l’exposició itinerant Shaping the Void | Construir el buit, que reunix treballs d’art creats per més de 80 artistes a partir de llibres danyats a conseqüència de la dana que va afectar la regió el 29 d’octubre de l’any anterior.
Esta iniciativa es presenta com un recorregut pels municipis més afectats per esta catàstrofe natural, amb el propòsit de transformar cada parada en un espai on es conjuguen el dol, la reflexió i la reparació simbòlica. A Chiva, la mostra se situa en l’antic Safareig municipal, lloc que també va resultar afectat per la dana i on es van retardar les labors de reconstrucció amb la intenció de preservar l’espai tal qual va quedar després de la riuada per a servir d’escenari a esta exposició.
La inauguració va tindre lloc el 4 de juliol a les 20.00 hores i romandrà oberta al públic fins al 27 de juliol, amb accés gratuït de dimecres a diumenge en horari de 19.00 a 21.00 hores.
El valor de l’art i la resposta solidària
El regidor de Cultura, Héctor Tarín, va destacar el valor de l’art i la resposta solidària dels artistes: “L’art és essencial en les nostres vides i en moments de tanta càrrega emocional té la capacitat d’oferir-nos consol, esperança i sentit”. A més, va agrair la participació de tants creadors en suport als municipis colpejats per la dana.
Preguntes profundes sobre el buit i la reconstrucció
La mostra inclou obres que plantegen preguntes profundes: com habitar el buit?, com donar-li forma?, com reconstruir des d’eixe espai?. Este enfocament porta l’exposició més enllà de la representació de la pèrdua, buscant activar una conversa que utilitza l’art com a ferramenta per a sanar, connectar i reconstruir el teixit social.
Materials i llenguatge artístic
Materials com el fang, l’aigua i el concepte de pèrdua es convertixen en elements expressius que generen un llenguatge artístic i un exercici de memòria compartida, retornant dignitat al que va ser arrasat.
Itinerari i mirada esperançadora
Shaping the Void ha recorregut ja diferents municipis valencians com València ciutat, Xirivella, Riba-roja de Túria i Utiel, i després del seu pas per Chiva, continuarà el seu itinerari per altres llocs afectats. Esta manera de transformar el dolor en creació artística oferix una mirada esperançadora sobre la recuperació i la resiliència col·lectiva després de fenòmens climàtics adversos.