El Festival Internacional de Cinema de València, Cinema Jove, arriba a la seua 40a edició amb una proposta que reflectix les diverses mirades d’una joventut que busca alliberar-se de lligams i descobrir-se a si mateixa. Enguany, el festival posa el focus en temàtiques relacionades amb l’autodescobriment personal, el trànsit cap a la maduresa i l’alliberament, presentades mitjançant innovadors llenguatges audiovisuals.
L’organització, a càrrec de la Conselleria de Cultura i el Institut Valencià de Cultura (IVC), ha presentat les seccions competitives que inclouen llargmetratges, curtmetratges, sèries i propostes experimentals. La presentació oficial va tindre lloc a València amb la presència de destacats responsables del certamen.
Secció Oficial de Llargmetratges
En la Secció Oficial de Llargmetratges es mantenen veus jóvens que mostren processos d’aprenentatge i alliberament contextualitzats en diferents parts del món. Destaquen títols com ‘Tiger’s Pond’ de Natesh Hegde, ‘The Botanist’ de Jing Yi, ‘That Summer in Paris’ de Valentine Cadic i ‘Honeymoon’ de la cineasta ucraïnesa Zhanna Ozirna, entre altres.
Curtmetratges amb visió internacional
Els curtmetratges també ofereixen una visió internacional amb obres de Portugal i França, a més d’una rellevant presència valenciana amb cinc curts que evidencien el talent local i la potència narrativa del format curt. Alguns d’estos són ‘Videoclub 2001’ i ‘Ho carrega el diable’ de Guillermo Polo, així com ’13 gats’, ‘Lleó’ i ‘Puriykachay’.
Secció de sèries a competició
La secció de sèries a competició exhibix una gran internacionalitat amb sèries que aborden temàtiques tan variades com l’epidèmia de VIH al Brasil, la figura de la soprano Maria Callas a Grècia, processos de separació a l’Iran, drames adolescents a Nova Zelanda i relats sobre la memòria i la pèrdua al Canadà.
Títols espanyols destacats
Entre els títols espanyols destaquen ‘Primeres’, una sèrie d’animació que narra històries de dones pioneres en àmbits tradicionalment masculins, i ‘Perdent la raó’, un drama judicial protagonitzat per Elena Rivera i produït per a Atresmedia.
Thriller ‘Favàritx’
A més, el festival presenta ‘Favàritx’, un thriller ambientat a Menorca i València que aborda la persecució d’un assassí en sèrie, disponible en HBO Max.
Nous llenguatges audiovisuals i narratives experimentals
La secció dedicada a nous llenguatges audiovisuals i narratives experimentals torna a explorar temàtiques com l’educació, la reivindicació rural i la memòria històrica, tant col·lectiva com íntima, consolidant a Cinema Jove com un espai per a la innovació i el diàleg generacional al cinema.
Este esdeveniment reafirma el seu compromís per ser un punt de trobada per a jóvens cineastes i espectadors interessats en les històries que parlen del creixement, la llibertat i les transformacions socials i culturals actuals.