El president de la Diputació de València, Vicent Mompó (PP), al costat de la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix (Ens Uneix), han valorat positivament el treball conjunt que ha marcat l’equador de la legislatura en esta institució. Els dos partits, malgrat les seues diferències ideològiques, han aconseguit formar un govern de coalició que consideren útil i reivindicatiu per a la ciutadania.
Mompó va apuntar en roda de premsa que la voluntat i el compromís de treballar en conjunt han sigut claus per a dur a terme iniciatives que beneficien a la societat valenciana. Per part seua, Enguix va ressaltar que el seu govern és sòlid, responsable i municipalista, i que han sabut gestionar els interessos sense deixar-se portar per banderes o postures partidistes. De fet, va destacar que Ens Uneix ha comptat amb un paper fonamental com a cola perquè els pressupostos per a 2025 s’aprovaren sense cap vot en contra, una situació que no s’ha replicat en la Generalitat valenciana.
Projectes prioritaris per a la segona mitat de la legislatura
Entre les iniciatives més importants a implementar es troba la creació d’una Ciutat Administrativa de la Diputació. Este projecte inclou la construcció de quatre edificis que albergaran prop de 10.500 metres quadrats d’oficines, amb una inversió estimada entre 10 i 12 milions d’euros. Està previst que les obres puguen començar en 2027.
Una altra iniciativa destacada és la idea d’establir un Museu de la Diputació, on es puguen exhibir fons culturals actualment no exposats. Encara que es va avaluar com a possible seu l’antic edifici d’Hisenda a València, la seua mal estat i els elevats costos de rehabilitació descarten esta opció.
Així mateix, es projecta crear una Biblioteca de Filologia vinculada a la Institució Alfons El Magnànim per a reflexionar sobre el valencià i promoure l’ús de formes valencianes respectant les normes de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Es busca així rescatar el valencià quotidià, que segons el parer d’Enguix s’ha anat distanciant de les normes oficials.
Pròxims passos i mesures econòmiques
Al setembre se sotmetrà a aprovació plenària el Pla per a la comarcalització de la Diputació de València. A més, es llançarà a Aldaia un bo comercie amb una dotació de 5 milions d’euros per a fer costat als 28 municipis amb més comerços afectats per la DANA. A l’octubre, se celebrarà un congrés dedicat a la memòria històrica.
Quant a la polèmica sobre la denominació bilingüe del municipi de València aprovada recentment, Mompó va expressar sorpresa perquè considerava lògic haver adoptat esta denominació abans de 2025, apuntant que no coneix a valencians que pronuncien València amb la titlla catalana.
Respecte a un possible canvi en la denominació Diputació de València, el president va informar que donades les prioritats després de la DANA, no es destinaran recursos a temes de noms. També va justificar l’eixida de la institució de la Associació d’Editors per diferències polítiques, al·legant que l’associació donava suport al català i els anomenats Països Catalans, posició amb la qual no estan d’acord.
La gestió conjunta entre PP i Ens Uneix es consolida com un exemple de cooperació política orientada a l’eficiència i el desenrotllament local, centrada en projectes clau per a la província de València i en la millora de servicis per als seus municipis.