Compromís ha posat en marxa una nova pàgina web dissenyada perquè la ciutadania i treballadors puguen denunciar possibles censures i manipulacions en la radiotelevisió pública valenciana, À Punt. A més, esta plataforma buscarà alertar sobre la notable disminució de l’ús del valencià en les seues emissions, un fet que podria derivar en una denúncia davant el Consell d’Europa si no es revertix la situació.
Esta iniciativa, denominada Observatori d’À Punt, va ser presentada per Joan Baldoví, síndic de Compromís, juntament amb les diputades Maria Josep Amigó i Nathalie Torres. L’objectiu principal de l’Observatori és funcionar com un mecanisme de control i fiscalització obert tant a la ciutadania com als treballadors de l’ens públic, garantint transparència i pluralitat.
Retrocés en els drets lingüístics
Des de l’arribada del PP al govern, segons Baldoví, la radiotelevisió pública valenciana ha patit restriccions que busquen limitar la seua pluralitat, llibertat i, sobretot, l’ús del valencià, que originalment era un dels pilars de la cadena. Això representa un retroces en els drets lingüístics i en la funció pública que ha de complir À Punt.
Control polític i opacitat
La diputada Maria Josep Amigó va assenyalar que el control polític, l’opacitat i la manipulació actual recorden als pitjors temps de l’extinta Canal 9. La web oferirà espai per a denunciar pràctiques censuradores de manera anònima, a més de publicar notícies i informes periòdics que avaluaran el servici públic, amb la intenció de dignificar i millorar la veracitat, independència i objectivitat de la informació oferida, també promovent el sector audiovisual valencià.
Vulneració dels drets lingüístics
Per part seua, Nathalie Torres va destacar que la cadena es va crear per a protegir i recuperar el valencià, però la recent legislació aprovada per PP i Vox ha fet que el valencià deixe de ser la llengua vehicular, vulnerant els drets lingüístics de la població valenciana. A més, va alertar que el director d’À Punt ha defés augmentar la presència del castellà per a elevar l’audiència, la qual cosa podria ser denunciat davant instàncies internacionals encarregades de protegir les llengües minoritàries.
Crítica a la falta de transparència
A més d’estes qüestions, Joan Baldoví va criticar la falta de transparència en l’agenda del president de la Generalitat, Carlos Mazón, qualificant-la d’autèntica anomalia i va cridar el PP a deixar de costat interessos electorals per a donar un gir que dignifique la gestió pública i el respecte cap a la comunitat valenciana.