Condemnen a ‘El Hormiguero’ per utilitzar una il·lustració de ‘Malota’ sense el seu consentiment

La creadora ha sigut indemnitzada amb 16.000 euros per una vulneració de la seua propietat intel·lectual després de la utilització sense permís de la seua obra 'L'Astrònom'

L’Audiència Provincial de Madrid ha condemnat a la productora 7 i Acción, SL i al grup de comunicació Atresmedia a indemnitzar a la il·lustradora valenciana Mar Hernández, ‘Malota’, amb la quantitat de 16.000 euros més interessos per una vulneració de la seua propietat intel·lectual, fet que va tindre lloc l’any 2018 quan l’espai ‘El Hormiguero’ 3.0 va exhibir, com a part del decorat d’un sketch emés en quatre programes, una obra de la citada il·lustradora sense el seu consentiment.

La sentència, datada el passat 11 de febrer i que ja és ferm, resol els recursos d’apel·lació interposats tant per 7 i Acción, SL com per la il·lustradora titular dels drets d’autoria enfront de la dictada el passat 14 de gener de 2020 pel Jutjat del Mercantil núm. 14 de Madrid, posant així punt final a un periple judicial que s’ha prolongat durant més de 3 anys.

La Secció 28a de l’Audiència Provincial de Madrid dona la raó a la il·lustradora demandant reconeixent que l’exhibició de la seua obra ‘Astrònom’ en el programa ‘El Hormiguero’ sense comptar amb el seu consentiment no sols va causar un evident perjudici patrimonial, sinó que va ser susceptible de provocar mal moral, extrem que sempre va ser posat en dubte per les entitats demandades.

Així, aquest òrgan determina que “les condicions i circumstàncies en les quals s’ha produït la infracció dels drets de Mar Hernández, són causants de mal moral per a ella“.

Entre aquestes circumstàncies es troben des de la sorpresa a descobrir la infracció, de manera inadvertida, a través de la televisió, passant per la impressió de baixa qualitat de l’obra, fins a l’entorn jocós i pejoratiu del decorat i del sentit de l’espai del sketch on l’obra s’utilitza.

En aquest sentit, com assenyala la Sentència, en dita sketch la peça es presenta “com a part de l’apartament d’un personatge d’aspecte descurat i brut, amb una decoració que pretén estar a joc amb el personatge”, on l’obra apareix col·locada de manera torta i respecte de la qual un altre personatge comenta que l’autor de tot allò “no té ni puta idea de decoració”.

També es valora la persistència en la forma en la qual la infracció presenta aquesta obra, “en haver mantingut de manera continuada l’accés a aqueix espai a través de xarxes socials i plataformes digitals”.

Tant l’autora com el seu advocat, Àlex Devís, es mostren satisfets amb el resultat, destacant la importància de no resignar-se davant aquesta mena de situacions i reclamar. “Continua estant massa estesa la creença que, en l’àmbit de l’art, en els sectors creatius en general, el treball es fa per vocació, privant-li del valor que té. Lamentablement, estem davant un col·lectiu molt maltractat i aquests casos són importants perquè serveixen perquè es prenga consciència que la legislació de propietat intel·lectual atorga drets als autors i que no cal baixar els braços davant les infraccions”, valora Devís.

“Les persones que treballem en l’àmbit de la creació solem sentir-nos molt desemparades quan ocorren aquest tipus de vulneracions, en el meu cas va ser una sort comptar, des del primer moment, amb el suport i l’assessorament d’APIV i del seu advocat Àlex Devís. Això m’ha permés afrontar aquest litigi amb professionalitat i encara que ha sigut un procés llarg i en alguns moments, ingrat, estic molt contenta amb el resultat”, comenta Hernández.

Des de l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana – APIV, associació per a la qual presta els seus serveis el lletrat Àlex Devís i de la qual és sòcia Mar Hernández, també han valorat “molt positivament” la sentència, considerant-la un gran incentiu per a continuar amb la seua labor de defensa del col·lectiu, segons recull el comunicat que l’entitat ha publicat en les seues xarxes socials.

ÚLTIMES NOTÍCIES