El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori de València, Vicente Martínez Mus, ha denunciat els retards que està patint el Govern central en l’execució de les obres previstes per a previndre noves riuades a la regió. Segons les seues declaracions, esta dilació fa que actualment correguem el mateix risc que el passat 28 d’octubre.
Martínez Mus subratlla que les obres de canalització necessàries ja estaven planificades segons el pla de conca, però encara no s’han dut a terme. Critica que la tramitació d’estos projectes avança amb lentitud, un ritme inadequat per a una situació d’emergència com la que travessa la regió. No hem avançat ni un pas a fer el que sabem que s’ha de fer, va afirmar amb retret cap a l’Executiu central.
Un repte destacat ha sigut la gestió de residus
El conseller va fer estes manifestacions en el Fòrum Europa Tribuna Mediterrània, on va destacar que més de la mitat del seu mandat l’ha dedicat a reparar els danys ocasionats per les inundacions d’octubre. Com a part d’estes labors, s’han restaurat 18 carreteres i 54 infraestructures municipals.
Obres pròximes a inaugurar-se
Entre les obres pròximes a inaugurar-se, va esmentar l’obertura de l’accés al circuit Ricardo Tormo i el pont que connecta Catarroja i Massanassa, el 2 de juny. A més, el 10 de juny es posarà en marxa un pont sobre la CV-36 que enllaça polígons industrials d’Aldaia, Alaquàs i Torrent amb el baipás.
Reobertura de la xarxa de metro i rehabilitacions
D’altra banda, va confirmar el seu compromís de reobrir tota la xarxa de metro amb tots els seus servicis i freqüències a partir del 21 de juny, a més de concloure la rehabilitació de les 123 depuradores afectades durant l’estiu.
Gestió de residus després de la DANA
Un repte destacat ha sigut la gestió de residus, ja que en una sola nit es va generar una quantitat d’escombraries equivalents a la produïda en cinc anys en tota la Comunitat Valenciana. Actualment han tancat dos dels cinc punts de transferència habilitats i s’han gestionat prop de 800.000 tones de residus amb contractes que han suposat una inversió pròxima a 180 milions d’euros.
Finançament i inversions d’emergència
Des de la DANA, el Consell ha destinat 2,8 milions d’euros diàriament per a restaurar infraestructures, finançant-ho amb recursos propis i augmentant el deute regional. Això reforça la demanda d’un finançament més just i la necessitat urgent d’un fons extraordinari per a garantir servicis públics.
Estrategies preventives i plans futurs
Quant a estratègies preventives, es treballa en la creació d’una xarxa de parcs inundables i corredors verds des de l’Albufera fins a zones forestals, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i la vicepresidència per a la reconstrucció. A més, s’ha revisat el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals de l’Albufera, que eixirà a licitació al juny, i es redacta l’autorització ambiental per a la gigafactoria de Sagunt.
Situació del Corredor Mediterrani
Sobre el Corredor Mediterrani, lamenta la falta d’avanços i considera que l’absència de Pressupostos Generals de l’Estat està afectant negativament esta infraestructura vital. La incertesa persistix sobre la ubicació d’estacions i túnels, i les expropiacions encara no s’han completat.
Crítiques a la gestió costanera i plans urbanístics
Finalment, critica que el Govern no autoritze l’ús de 170.000 tones d’arena del dragatge del port de Cullera per a regeneració costanera i que no s’haja contactat al Consell sobre el projecte de ciutat de la industrialització de la vivenda en la ZAL del port de València, mostrant el seu desig de diàleg per a coordinar estes iniciatives.
Estes declaracions subratllen la necessitat imperiosa d’accelerar les inversions i accions per a mitigar els riscos associats a possibles noves riuades i garantir la seguretat i la recuperació de la regió valenciana.