Anàlisi de llets semidesnatades: OCU adverteix de grans diferències en la degustació

Llet semidesnatada
Llet semidesnatada

Una anàlisi de 38 llets semidesnatades UHT publicat en la revista Compra Mestra de juliol revela significatives diferències de qualitat entre les marques, principalment a conseqüència de les proves de degustació, adverteix l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Les faltes, detectades per un equip de cinc jutges experts especialitzats en lactis, tenen a veure amb sabors i olors massa lleugeres, notes àcides, poc cos, falta de cremositat i tons apagats, que afecten una de cada quatre marques.

S’ha valorat

Altres aspectes que s’han valorat, en este cas en el laboratori, han estat l’aportació nutricional, el tractament tèrmic, l’envelliment, l’acidesa, la presència d’estabilitzants, la higiene i possibles fraus. Proves on també s’han detectat alguns problemes: primer, de sobreescalfament en el procés d’esterilització d’algunes llets, que implica una pèrdua d’aminoàcids essencials i vitamines, com succeeix per exemple amb la llet de Auchan (Alcampo); i segon, per una certa falta de frescor. Encara que no són problemes de seguretat per als consumidors, sens dubte influeixen en la seua qualitat final.

Qualificació aceptable

En definitiva, encara que pràcticament totes les llets obtenen una qualificació com a mínim acceptable, existeixen notables diferències de qualitat. De fet, només 7 de les 38 marques poden qualificar-se com molt bones, entre les quals destaca la llet semidesnatada d’Hacendado (Mercadona). A favor seu, la seua bona nota en qualitat de processament i degustació, destacant aspectes com la cremositat i la intensitat del seu sabor; a més del seu baix preu (0,58 euros el litre). I és que el preu és un altre factor a tenir en compte: les marques de distribució (marques blanques) són, de mitjana, un 22% més barates que la resta, ja que és un producte que sol utilitzar-se com a reclam. En qualsevol cas, el consumidor pot conéixer fàcilment el preu de la llet més barata prop del seu barri i on comprar-la gràcies a l’aplicació gratuïta OCU Market.

Informació que el consumidor valora

Per cert, cada vegada és més freqüent que en els envasos de llet es mostren certificats sobre les cures que rep el bestiar, com el de benestar animal (bona alimentació, bon allotjament, bona salut…) o el de llet de pasturatge (que garanteix que han pasturat en el camp almenys sis hores). Són informacions que el consumidor valora de forma molt positiva, encara que de moment no sembla que influesquen en la qualitat final de la llet.