Després de la pandèmia podria seguir la norma de no poder-se fumar a les terrasses

Fumar Discover
Fumar Discover

El Ministeri de Sanitat proposarà a totes els comunitats adoptar de manera permanent la prohibició de fumar als terrasses a l’aire lliure dels establiments de restauració a tot el territori de l’Estat, independentment que es puguen mantindre els dos metres com a distància de seguretat interpersonal per evitar la transmissió del coronavirus.

Recordem esta declaració de l’OMS: consum de tabac i COVID-19 al 2020

El tabac mata en el món a més de vuit milions de persones cada any. Més de set milions d’estes morts es deuen al consum directe del tabac i aproximadament 1,2 milions al fum aliè al qual estan exposats els no fumadors.
Fumar tabac és un factor de risc conegut en moltes infeccions respiratòries que augmenta la gravetat d’esta mena de malalties. Després de revisar diversos estudis, un grup d’experts en salut pública reunit per l’OMS el 29 d’abril de 2020 va establir que els fumadors tenen més probabilitats de desenvolupar símptomes greus en cas de patir COVID-19, en comparació amb els no fumadors.

La COVID-19 és una malaltia infecciosa que ataca principalment els pulmons. El tabaquisme deteriora la funció pulmonar, la qual cosa dificulta que el cos lluite contra esta i altres malalties. El consum del tabac és a més un factor de risc important de malalties no transmissibles, com les malalties cardiovasculars, el càncer, algunes malalties respiratòries i la diabetis, i les persones que pateixen estes malalties tenen un major risc de desenvolupar símptomes greus en cas de veure’s afectades per la COVID-19. Les dades de recerca disponibles fins avui semblen indicar que els fumadors tenen un major risc de desenvolupar símptomes greus i de morir a causa de la COVID-19.

Doble objectiu del Ministeri a la proposta de seguir prohibint fumar en els terrasses

L’esborrany, segons han explicat fonts del Ministeri, proposa esta mesura amb el doble objectiu ”d’actuar sobre el tabaquisme com a factor de risc d’infecció i de contagi de la Covid-19, i també per a contribuir al control de l’evolució de la malaltia a Espanya”.

La Comunitat Valenciana és una de les sis comunitats a tot Espanya, juntament amb els Balears, Canàries, Cantàbria, Astúries i Aragó, on està prohibit fumar a les terrasses per la Covid-19. Un de cada sis valencians fuma. I cada any al voltant de 6.500 persones habiten al nostre territori per causes relacionades amb el tabac.

Opinions de tot tipo

Sembla que la proposta ha agradat molt als sanitaris.

La proposta també agrada a les persones no fumadores i a aquelles que pateixen alguna patologia.

Fa 15 anys que es va prohibir fumar als espais tancats, però la xifra de fumadors no ha baixat. Actualment fuma el 32% de la població de 15 a 64 anys. Un total de 10 milions i mig de persones, amb una addicció que cada any causa 60.000 morts a Espanya.

Esta nova proposta de prohibir fumar a les terrasses no està previst que es pose damunt de la taula en la Unió de la comissió de salut pública dijous que veu. Actualment és un esborrany, un document de treball, obert i sotmés fins i tot a consideracions tècniques. El debat està obert.