Espanya està a 15 milions de vacunats d’arribar a la immunitat de grup

El Govern ha anunciat recentment que aviat obrirà el procés de vacunació per a les persones d'entre 16 i 30 anys.

Espanya ha de vacunar amb la pauta completa en els pròxims dos mesos a més de 15 milions de ciutadans per a arribar a l’objectiu del Govern de tenir a 33 milions immunitzats (el 70% de la població) a la fi d’agost, és a dir a un ritme de 7,5 milions cada mes. Un escenari factible, com ha demostrat l’últim mes de vacunació.

Les comunitats han redoblat els seus esforços

És a dir, este mateix mes es va immunitzar el doble que en mesos anteriors, en els quals la mitjana va oscil·lar entre els 3 i 4 milions de persones a les quals se’ls va completar la pauta cada mes. Per a aconseguir-ho, les comunitats van redoblar els seus esforços al juny amb més de 14 milions de dosis inoculades i a un ritme setmanal superior als 3 milions de burxades, amb els quals es va aconseguir depassar, per dècimes, la meitat de l’objectiu de la immunitat grupal (més del 35% de la població amb l’escut complet).

La meta podria estar prop

La meta podria aconseguir-se fins i tot abans de finals d’agost, donat l’ascens que ve registrant la vacunació setmana a setmana.

Així, en la primera setmana de juliol Espanya frega el 40% de la població (més de 18 milions de ciutadans) protegits totalment contra la covid-19 i enfront de l’avanç de variants més contagioses com la delta. I s’ha aconseguit després d’un poc més de sis mesos des de l’últim diumenge de 2020, quan la primera vacunada d’Espanya, Araceli, va estrenar la senda a seguir i amb la qual s’ha aconseguit que, fins al moment, hi haja gairebé 26 milions de ciutadans -el 54,7% de la població- amb alguna dosi punxada.

Vacuna completa

En este temps, a poc a poc i mes a mes, s’ha anat invertint la proporció de ciutadans amb la vacuna completa, respecte als que tenien la primera dosi, per a engrossir així l’antullada i necessària llista d’immunitzats: el semàfor per a Espanya en la transició a la nova normalitat.

Perspectives pessimistes

Els mesos de càlculs i presagis sobre quan aconseguiria Espanya la denominada ‘immunitat de ramat’ ha quedat lluny, amb perspectives pessimistes que auguraven que s’aconseguiria en un i fins i tot dos anys. Pfizer, Moderna, AstraZeneca o Janssen, noms de farmacèutiques i antídots que s’han colat constantment estos mesos en les converses dels ciutadans: Quin em tocarà?
I mentrestant, la xifra de persones amb la vacuna completa ha anat repuntat, entre altres motius, a causa del vertiginós increment de burxades de primeres dosis cada setmana, al fet que algunes comunitats han decidit escurçar el període d’administració de les segones (principalment de AstraZeneca) per l’avanç de la variant delta i perquè s’ha comptabilitzat com immunitzats als ciutadans que han estat vacunats amb un sol sèrum per haver superat la covid-19 en els últims mesos.

També ha contribuït al còmput total que es reprendrà la immunització dels més de 1,9 milions de ciutadans del col·lectiu d’essencials, menors de 60 anys, que van ser vacunats amb AstraZeneca i que van quedar durant setmanes als llimbs -després de notificar-se a Europa casos de tromboembolisme atípic- a l’espera de la segona dosi.

Avançament de l’objectiu

El termòmetre en les pròximes setmanes per a constatar com avança l’objectiu de la immunitat grupal serà aconseguir la fita de tenir a 25 milions de ciutadans immunitzats per a la setmana del 19 de juliol, una previsió manifestada pel cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, mesos enrere.

Queda treball

En les pròximes setmanes queden passos per avançar en la vacunació, ja que Espanya té a 12,1 milions de majors de 40 anys encara pendents de segona dosi o de primera burxada en un escenari en el qual la variant delta, molt més transmissible que les anteriors, serà la predominant en els pròxims mesos, com preveu tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC). Hi ha una mica més de 8,6 milions amb la primera dosi punxada i entorn de 3,5 milions que encara o han estat vacunats.

Que passarà una vegada aconseguit l’objectiu?

Una vegada que aconseguit l’objectiu de la immunitat grupal, previsiblement en la data prevista, arribarà l’escenari de constatar com funcionarà Espanya, així com la resta de països europeus, i quin serà el comportament del coronavirus en este escenari.