Sanitat administra 10.268 dosis des de la volta dels vacunòdroms

Compartir:

Hui dia el 71% de les persones hospitalitzades per coronavirus en la Comunitat té més de 66 anys i més de la meitat supera els 75

El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha anunciat que ja s’han administrat més de 10.000 dosis en els punts de vacunació sense cita enfront de la covid en les quasi dos setmanes que porten en funcionament i que els tractaments crònics es prorrogaran fins a setembre.

Miguel Mínguez ha fet aquestes declaracions en la comissió de Sanitat de les Corts on ha comparegut per a informar sobre la situació actual epidemiològica de la COVID-19 en la Comunitat Valenciana i les mesures que està adoptat actualment la Conselleria de Sanitat per a frenar la transmissió del virus i evitar els contagis.

Durant la seua intervenció, Miguel Mínguez ha assenyalat que es procedirà a una “nova i excepcional” prolongació automàtica de tractaments vigents, de manera que “s’incrementarà automàticament fins a setembre el període de validesa dels tractaments crònics”. Aquesta mesura evitarà més de 735.000 consultes als metges de família, i els corresponents desplaçaments dels pacients, la qual cosa afecta 1.340.000 tractaments.

També s’ampliarà la duració de tractaments prescrits per facultatius substituts fins als tres mesos. En l’actualitat, els facultatius substituts de reforç tenen una limitació d’un mes quant a la duració màxima dels tractaments que poden prescriure.

Amb aquestes mesures s’aconsegueix un doble propòsitevitar tràmits i desburocratitzar els centres de salut, d’una banda, i reduir la mobilitat dels pacients en uns moments de notable circulació del virus”.

10.268 dosis administrades en dos setmanes

Així mateix, el conseller de Sanitat ha assenyalat que “el virus segueix ací, i que en les últimes setmanes la incidència del virus ha augmentat”. Per això, ha insistit en “la importància de ser molt prudents per a evitar possibles contagis, i ha recordat “és molt important que continuem aplicant les mesures de protecció, que ens protegeixen a nosaltres mateixos i a la resta de la població, en concret a la població vulnerable”.

En aquest sentit, cal recordar la importància de les mesures de protecció enfront del coronavirus, com és l’ús responsable de màscara en llocs d’afluència de gent i el seu ús obligatori en centres sanitaris i en el transport públic, la ventilació de llocs tancats, distància i la rentada i higiene de mans.

A més, el conseller de Sanitat ha assenyalat que “la vacuna és efectiva, salva vides i evita morts. Per això, és tan important que ens vacunem, ja que gràcies a la vacuna s’ha produït una reducció important de la letalitat”.

En aquest sentit, la Conselleria de Sanitat ha instal·lat punts de vacunació sense cita en tota la Comunitat Valenciana, amb la finalitat de facilitar a aquells ciutadans pendents d’alguna dosi per a complir amb la pauta de vacunació establida, que puguen vacunar-se.

Segons ha indicat Miguel Mínguez, “en dos setmanes ja s’han vacunat 10.268 persones en aquests punts de vacunació sense cita, una xifra que posa de manifest la responsabilitat que està demostrant la societat valenciana”, i ha afegit que “qui no s’haja vacunat encara, ha de vacunar-se”.

Així mateix, cal recordar que a més d’aquests punts de vacunació sense cita, el procés de vacunació continua desenvolupant-se en els centres sanitaris a través de la sol·licitud de cita, i en determinats punts habilitats expressament per a l’administració de la vacuna, com l’Hospital General Universitari Doctor Balmis.

Quant a la inoculació de la quarta dosi per a les persones majors de 80 anys i persones que viuen en les residències, Miguel Mínguez ha indicat que “la Ponència de Vacunes del Consell Interterritorial valorarà el moment d’administrar la quarta dosi de la vacuna a majors de 80 prevista per a després de l’estiu”. Així, “en el moment que es prenga aquesta decisió, la Comunitat Valenciana començarà a aplicar-la de manera immediata”, ha recalcat.

Situació actual de la COVID en la Comunitat Valenciana

D’altra banda, el titular de Sanitat ha explicat durant la seua intervenció la situació actual epidemiològica del COVID-19 en la Comunitat Valenciana que actualment “és molt diferent de la d’ones anteriors a causa de les elevades taxes de vacunació i també al nombre elevat de persones que han passat ja la malaltia”. Per això, en aquests moments el principal indicador és l’ocupació de llits als hospitals.

Segons ha destacat el conseller de Sanitat, “la Comunitat Valenciana es troba per davall de la mitjana en incidència acumulada a 14 dies de casos majors de 60 anys. De fet, només tres comunitats autònomes tenen una incidència més baixa”.

A més, la Comunitat Valenciana es troba en aquest moment per davall de la mitjana d’Espanya en ocupació de llits UCI, amb un 5,1% enfront del 5,7% estatal, la qual cosa ens situa per darrere de comunitats com Madrid, Catalunya, País Basc, Castella-la Manxa, Castella i Lleó o Balears.

Així, en aquests moments la Incidència acumulada per 100.000 habitants de casos de 60 anys o més diagnosticats en els últims 14 dies se situa en 1.156. A més, el número reproductiu bàsic instantani (Rt), que és la mitjana de persones que cada persona contagiada pot arribar a infectar, se situa en 0,98.

Quant a hospitalitzacions actualment, el nombre de llits ocupats hui dia per covid és de 1.175, la taxa d’hospitalització per covid per 100.000 habitants a 7 dies és de 19,1 i en UCI de 0,89. Segons ha indicat el conseller de Sanitat “el 71% de les persones hospitalitzades té més de 66 anys, i més de la meitat, el 53%, supera els 75 anys” Així mateix, el 6% dels ingressats és menor de 35 anys i solo el 12,8% és menor de 50 anys.

D’altra banda, Miguel Mínguez ha fet referència a les variants circulants en aquests moments. Segons ha manifestat “en l’última setmana els llinatges BA.4 i BA.5 d’Ómicron suposaven ja el 50% dels casos de la Comunitat Valenciana“. “Es tracta d’un dels nivells més baixos d’Espanya però amb la mobilitat que s’espera durant aquest estiu és probable que puga superar el 80%.

La Comunitat Valenciana està preparada a nivell assistencial

El conseller de Sanitat ha traslladat un missatge de seguretat i ha assenyalat que “la Comunitat Valenciana està preparada per a atendre les necessitats assistencials d’aquesta ona de contagis”. De fet, els departaments de salut compten amb plans de contingència que els permet adaptar-se contínuament a la pressió assistencial de cada moment amb major agilitat.

Segons ha explicat Miguel Mínguez, “la gestió dels departaments és dinàmica i individualitzada, adaptada a la situació de cada comarca”. Així, existeixen unes mesures generals aplicables a tots els departaments per igual, com és el cas de la prohibició de les visites als pacients ingressats. En tot cas, es permet l’acompanyament en tots els àmbits assistencials, sempre que la situació epidemiològica no aconselle el contrari.

D’altra banda, els departaments poden actualment adaptar-se a la situació epidemiològica de manera individualitzada en aspectes com l’activitat programada (consultes externes, tècniques o ingressos).

Així mateix, el conseller ha destacat que “en aquests moments la Comunitat Valenciana més personal com a reforç en tots els nivells assistencials”. De fet, el sistema sanitari està fent front a aquesta nova ona amb 5.100 places noves estructurals creades dins del Pla que contempla incrementar fins a 6.000 les places.

A més, se sumen a elles els més de 7.300 contractes programats per al Pla de Vacances, ja que compta aquest estiu amb un increment de 5 milions d’euros, fins als 69 milions. D’altra banda, s’ha reforçat l’atenció sanitària de les zones costaneres en 56 centres, bé amb l’obertura de nous consultoris com amb increment de personal sense cita.

EL MÉS LLEGIT

El pànic entre els viatgers d’un tren proper a l’incendi de Bejís deixa més d’una vintena de ferits en abocar-se dels vagons

Entre els ferits hi ha tres greus per cremades. D'ells, un ha sigut traslladat en helicòpter a la Fe; un altre en SAMU a la Fe; i un altre en SAMU al Clínic.

Pego, la desena localitat desallotjada per l’incendi de la Vall d’Ebo que calcina Alacant

L'Ajuntament de Pego ha informat que s'està desallotjant la zona dels Verdals per precaució

Detingut un home per apunyalar a l’exparella de la seua germana

La víctima també va ser detinguda ja que estava en cerca per un delicte de maltractaments cap a la seua exparella.

Un mort y 17 ferits al Medusa Festival de Cullera

Almenys una persona ha mort i 17 han resultat ferides durant la matinada d'aquest dissabte en el Medusa Festival després que diverses...