VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)
La Federació Estatal de Treballadores de l’Administració Pública de la CGT (FETAP-CGT) ha valorat recentment les declaracions en el marc de la causa judicial que investiga la dana que va afectar la Comunitat Valenciana, destacant tres conclusions fonamentals: el “incompliment” del Pla d’Inundacions de la Generalitat, la constitució “tardana” del Cecopi, i la presència d’un comandament únic que recaia sobre la consellera.
Joan Comorera, representant legal de FETAP-CGT, va fer aquestes valoracions durant una roda de premsa enfocada en les repercussions socials, laborals i jurídiques que ha deixat la recent emergència climatològica. Comorera va insistir que la constitució del Cecopi “tardana” va ser clau per a les greus conseqüències de la situació. A més, va assenyalar que, amb alerta roja des de primera hora del matí del 29 d’octubre, es va esperar fins a les 17 hores per a constituir el Centre Operatiu. “Si s’hagués actuat de manera prudent des del matí, possiblement moltes defuncions s’haurien pogut evitar”, lamentà.
A més, Comorera considera que és “absolutament acreditat” l’incompliment del Pla d’Inundacions de la Generalitat, afegint que no es van constituir adequadament els grups dins del Cecopi. Resumint les declaracions, també va destacar que hi havia un comandament únic que pertanyia a la consellera, resultant així en una falta de lideratge en la presa de decisions.
Durant la roda de premsa, Sérgio Álvarez de FETAP, va fer un repàs de la legislació i de les normatives referents a les inundacions. Va recordar que en situacions d’emergència de nivell 1, s’ha d’habilitar un Lloc de Comandament Avançat (PMA), i que en una situació de nivell 2, s’hauria d’haver constituït el Cecopi de manera immediata. No obstant això, es va oblidar de fer-ho, i amb això s’han deixat de banda greus responsabilitats.
Álvarez va indicar que des de les 7.45 hores a Ribera Alta ja existia una situació d’emergència 1, decreant així que s’hauria hagut d’haver habilitat el Lloc de Comandament. Va seguir explicant que a les 14.50 hores, en situació 2, el Cecopi hauria d’haver estat en funcionament, però no va ser així fins a passades les 17 hores. També va destacar el rol de la Coordinació d’Emergències, que ha d’estar constantment vigilat per a evitar incompliments greus que podrien derivar en pèrdues de vides.
A l’igual, va fer referència al seguiment de lleres, indicant que permetre que es deslliuri responsabilitat a l’Aemet i a la CHX és un error, i que els municipis i els serveis com a bombers forestals també tenen un paper crític en el seguiment de les situacions. Segons ell, tots han d’assumir responsabilitats en la presa de decisions.
Per la seva banda, José Carlos Bellver, del servei de bombers forestals de la Generalitat, va informar sobre una falta d’organització durant els dies de la dana, contraposant les afirmacions d’altres responsables que van explicar que els bombers es van retirar per raons de menjar. Bellver assegurà que el personal es va quedar a l’espera d’ordres, indicant una mancança des del Centre d’Emergències.
Com a conclusió, és necessària una revisió a fons dels protocols d’organització per afrontar situacions d’emergència com la viscuda, ja que no es poden perdre vides per falta d’organització i comunicació. La comunitat espera respostes efectives per part de la Generalitat, ressaltant la importància de la capacitació del personal i dels plans d’actuació.