La Guàrdia Civil ha desmantellat una complexa xarxa criminal que operava a Espanya, Portugal i França dedicada al tràfic il·legal de residus plàstics agrícoles, amb cinc detinguts i quinze persones sota investigació. Esta organització enviava milers de tones de residus plàstics a diversos països del món i emmagatzemava part d’ells en diferents punts d’Espanya, incloent-hi Alberic, València.
La investigació va revelar que este grup criminal estava implicat en la importació, emmagatzematge, transport i exportació il·legal de més de 41.000 tones de residus plàstics. Només en els enviaments fora d’Europa, es van detectar aproximadament 22.785 tones traslladades cap a països com l’Índia, Turquia, Vietnam, Malàisia, Tailàndia, Hong Kong, el Pakistan, el Regne Unit, Angola, el Brasil, el Marroc i Unió dels Emirats Àrabs.
L’origen de la investigació
L’origen de la investigació va ser la detecció d’un abocador il·legal a la fi de 2022 en una antiga fàbrica de rajoles a la comarca del Bierzo, León, on es van trobar milers de tones de residus plàstics agrícoles procedents de França i Portugal. Els residus eren transportats per camions portuguesos en viatges de retorn entre els dos països, per a després ser emmagatzemats en eixa instal·lació o en depòsits situats en La Bañeza (Lleó) i Alberic (València).
Moviment il·legal de residus
La documentació analitzada en la investigació suggerix que més de 18.800 tones de residus van ser traslladades il·legalment des de França i Portugal a Espanya. Estos residus eren abandonats en instal·lacions clandestines o enviats a tercers països amb documentació falsificada per a aparentar matèria primera.
Technique ‘tapadora’
Gràcies a les gestions del Seprona, es va descobrir a més que els investigats mantenien contacte amb empreses dedicades a la gestió de residus plàstics a Almeria, amb les quals treballaven organitzadament per a ocultar els residus en contenidors. Empraven una tècnica coneguda com a ‘tapadora’, col·locant bales de plàstic net al capdavant del contenidor per a dificultar la seua detecció durant inspeccions policials o duaneres.
Impacte ambiental
Es van prendre mostres de 16 residus emmagatzemats a la Comunitat Valenciana, i després de la seua anàlisi en l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Barcelona, es van detectar substàncies tòxiques en 15 d’elles, evidenciant el greu impacte ambiental.
Accions legals i investigatives
La Guàrdia Civil ha registrat quatre empreses que alberguen 16 societats, a més d’inspeccionar altres instal·lacions i dos vivendes on van trobar documentació rellevant per a la investigació. També es van localitzar milers de tones de residus en abocadors il·legals. Per a mapear i mesurar el volum d’estos residus, s’ha comptat amb el suport de la Unió Europea mitjançant el programa ‘Copernicus’, mentres que la investigació judicial ha sigut coordinada pel Jutjat número 1 de Ponferrada i la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme de Lleó.
Resultats i detencions
El líder de la xarxa va ser empresonat provisionalment, i es van emetre 21 ordes europees d’investigació que van permetre arreplegar informació clau per a les diligències a Espanya i altres països com Alemanya, Suïssa i Anglaterra. Esta operació representa un important avanç en la lluita contra el tràfic il·legal de residus plàstics i les seues conseqüències per al medi ambient i la salut pública.