Mastodon

Direccions de col·legis reclamen a l’Ajuntament solució a la falta de conserges: ‘Estan posant pegats’

VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)

Equips directius de diversos col·legis públics de València reclamen a l’Ajuntament que pose solució a la falta de personal subaltern que patixen i que provoquen incidències que afecten a la seguretat, el normal funcionament i el treball diari dels docents i alumnes.

El problema radica que, en els últims cursos i “de forma generalitzada” a causa de qüestions com les jubilacions –en ocasions anticipades després del procés d’estabilització–, els dos conserges que, en principi, tenen assignats els centres s’han reduït “de forma habitual” a un i, en cas de faltar esta persona, per qüestions mèdiques, imprevists etc., s’arriba a donar la circumstància que els col·legis es queden sense este important personal.

“S’estan ‘desvestint’ els centres, posant pegats i es tiren la pilota entre els departaments d’Educació i Recursos Humans de l’Ajuntament”, lamenta el director d’un d’estos centres en declaracions a Europa Press.

Les direccions dels col·legis recorden que el manteniment dels edificis i la dotació dels treballadors subalterns depèn del consistori –a diferència de la resta del personal que és responsabilitat de la Conselleria d’Educació–, per la qual cosa és la corporació municipal la que ha de posar remei a les situacions que s’estan produint “cada vegada més” en els col·legis.

Un exemple és el CEIP Teodoro Llorente del ‘cap i casal’, un centre de prop de 500 escolars pel qual ja han passat quatre conserges diferents des de l’inici de curs.

Este centre té assignades dos persones subalternes per a atendre les necessitats diàries de gestió de l’edifici i a l’atenció de les dos portes i del telèfon, però des de setembre, i “de forma sistemàtica”, únicament asistix al centre una d’elles, a causa de la mobilitat, per necessitats del servici, de l’altra persona.

Esta situació comporta que el professorat es veja obligat a assumir tasques que no li són pròpies, com obrir portes o atendre el telèfon quan la persona està en el seu temps de descans. Fins i tot, apunten fonts de la direcció, hi ha hagut dies en els quals la persona assignada al centre s’ha posat malalta o no ha assistit, la qual cosa ha suscitat les queixes de les famílies.

En esta línia, lamenten que durant gran part del mes de juliol no hi ha conserge en trobar-se de vacances i no ser substituït mentre que a l’agost, inhàbil amb caràcter general i amb el centre tancat, sí ha treballat.

“SI AIXÒ PASSARA EN UN MUSEU, NO OBRIRIA”

Davant d’esta situació, des de la direcció del CEIP exigixen que la gestió del personal subaltern no afecte a la marxa diària del centre. “Si això passara en un museu, si la persona que ha d’obrir les portes faltara, simplement no obriria”, reflexiona este director.

Les mateixes fonts incidixen en esta problemàtica no es limita a un col·legi i la necessitat de cobertures i continuïtat és generalitzada, ja que el que s’està fent actualment és “posar pegats” desplaçant a estos treballadors d’un centre a un altre, segons les demandes.

ÚLTIMES NOTÍCIES