En el municipi valencià de Pedralba, l’artista Susa Alcántara ha creat una sèrie de murals que capturen l’essència i la vida de les dones majors d’esta comunitat. Amb vint-i-vuit anys vivint al poble, Alcántara ha volgut visibilitzar i preservar les vivències d’estes dones, plasmant-les en diferents façanes del poble per a la posteritat.
Personatges destacats en els murals
Entre les protagonistes representades es troben Isabel Solano, la primera dona a obtindre el permís de conduir a Pedralba, qui no sols manejava el cotxe, sinó també el tractor i exercia funcions de taxista per a altres veïnes. També està Angelina Quiles, coneguda per tocar l’acordió en pobles pròxims encara que va enfrontar barreres de gènere, i Concha Andrés, de 78 anys, que ha conduït un quad durant més de vint anys i ha exercit diversos rols dins de la comunitat.
Inspiració i significat dels murals
Alcántara esmenta que la vida social de les dones majors, visibles totes les vesprades en la plaça del poble, va ser la inspiració per a estos murals. A més, emfatitza que estes dones, amb un caràcter fort i personalitat potent, són la força que ha mantingut moltes tradicions i gestions dins d’esta societat agrària. A Pedralba, tradicionalment considerat un matriarcat, estes dones manejaven els diners i les decisions importants mentres els hòmens treballaven des de molt jóvens.
Procés creatiu i metodologia
El projecte artístic va començar un mes abans de la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts), amb un treball minuciós que va incloure mesures digitals per a assegurar la proporcionalitat en els murals. La intenció va ser congelar la imatge quotidiana que les dones projecten als carrers i traslladar-la als murs com un llegat per a futures generacions.
Històries personals que inspiren
Les històries personals de cada dona reflectixen tant desafiaments com assoliments. Per exemple, Ángeles Muedra, de 87 anys, relata la seua vida dedicada al camp i la rebosteria segons receptes familiars, mentres Ángela Mateu i altres veïnes expressen orgull per la visibilitat que ara tenen després de dècades de ser considerades anònimes.
Un reflex de la societat de Pedralba
Este homenatge pictòric reflectix també una realitat cultural on la dona a Pedralba sempre ha tingut un paper destacat, distribuint recursos i liderant en diferents àmbits. Concha Andrés subratlla l’estil de vida sa i actiu que han portat, comprometent-se amb el treball, la família i la comunitat.
Valor i llegat dels murals
Estos murals no sols embellixen el poble, sinó que també constituïxen un recordatori visual del valor i la història de les dones majors, convidant a la reflexió sobre el seu paper fonamental en la societat rural valenciana.