VALÈNCIA, 2
L’Institut Universitari de Restauració del Patrimoni (IRP) de la Universitat Politècnica de València, juntament amb la Fundació Mediterrani i la Càtedra Unesco de la UPV, organitza el cicle de conferències ‘Il·lumina el passat’, el qual en la seua tercera edició se centrarà en les repercussions de la dana sobre el patrimoni valencià durant el 2025.
Les conferències tindran lloc al centre cultural La Llotgeta de la Fundació Mediterrani entre abril i juliol, amb una sèrie de ponències de especialistes de l’IRP que tractaran les actuacions recents en relació amb els béns patrimonials afectats per la riuada del 29 d’octubre de 2024.
El format de les jornades serà un espai de diàleg i divulgació, combinant el rigor científic amb una perspectiva ciutadana. Segons l’organització, aquest cicle ofereix un espai estable entre la universitat, la societat i els professionals del patrimoni.
En aquesta edició, les jornades abordaran temes com els diagnòstics arquitectònics, les anàlisis científiques, els processos d’intervenció sobre objectes quotidians i les reflexions sobre la memòria emocional que es perd amb la destrucció d’arxius personals i col·leccions domèstiques.
Entre els ponents d’aquesta edició es poden destacar noms com Maria Victoria Vivancos, Javier Cortina, Francisco Juan Vidal, Silvia Bronchales, Antoni Colomina, Beatriz Doménech, Esther Nebot i Santiago Tormo, tots ells figures rellevants de l’IRP.
Les seues ponències abordaran temes variats, des de primers auxiliars per a objectes afectats fins a l’anàlisi de béns immobles catalogats (BRL) i casos singulars com la recuperació d’una col·lecció de ràdios històriques o un arxiu fotogràfic danyat per inundacions.
El president de la Fundació Mediterrani, Luis Boyer, destaca que “la restauració del patrimoni després de catàstrofes naturals no és només una qüestió tècnica, sinó un exercici de memòria, identitat i compromís amb la societat”. A més, Boyer remarca la importància del coneixement compartit i de la col·laboració entre institucions per defensar el patrimoni com un ben comú.
Totes les sessions es duran a terme a La Llotgeta de la Fundació Mediterrani a les 18:00 hores, amb entrada lliure fins a completar aforament. Per a més informació, podeu visitar www.fundacionmediterraneo.es o el canal de l’IRP a YouTube: @irpupv.