El Consell Valencià de la Joventut (CVJ) ha expressat la seua preocupació davant les partides del projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2025, en relació amb les polítiques de joventut, ocupació i habitatge. La retallada pressupostària que ha patit l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) per segon any consecutiu ha dut a una acumulació de 4.704.063 euros en menys recursos en els darrers dos anys.
La presidenta del CVJ, Esther Martínez, ha subratllat que l’IVAJ representa la “pedra angular” de les polítiques de joventut i que les retallades dificulten la seua capacitat per dotar de recursos a la joventut i a l’associacionisme juvenil. “Estem decebudes amb les retallades i hem traslladat aquestes preocupacions a l’IVAJ. L’IVAJ és l’agent clau per desenvolupar aquestes polítiques al nostre territori, i la situació actual és insostenible”, ha afirmat.
A més, el CVJ ha manifestat el seu malestar per la baixada de 46.800 euros del seu conveni, que, per primera vegada en 11 anys, experimenta una reducció. Això limita les seues possibilitats d’impulsar projectes de participació juvenil i iniciatives per defensar els drets de la joventut valenciana.
En matèria d’ocupació, l’organització juvenil ha lamentat l’existència de reduccions significatives –més de dos milions d’euros– en les línies d’ocupació juvenil respecte a l’any anterior, juntament amb baixades similars en el programa mixt d’ocupació i formació de garantia juvenil. A pesar que les xifres d’atur juvenil semblen positives, la sobrequalificació, la temporalitat i la parcialitat segueixen sent preocupacions fonamentals.
Pel que fa a l’habitatge, el CVJ ha revalidat la seua posició que aquest tema continua sent la principal problemàtica per a la joventut valenciana. Les ajudes, com el Bo Lloguer Jove, amb un augment de 100.000 euros, no es poden comparar amb l’augment constant dels preus de lloguer, que representa la principal via d’emancipació juvenil. Segons Martínez, “la dotació pressupostària és clau per a garantir l’accés de la joventut a l’habitatge”.
El CVJ ha notat l’augment d’un milió d’euros per a l’adquisició d’habitatge en municipis xicotets, però també ha reiterat que això no s’ajusta a les necessitats reals de la joventut, que majoritàriament busca viure prop dels cascos urbans amb més oportunitats laborals.
Malgrat les crítiques, el CVJ també destaca alguns avanços: l’increment de la subvenció a entitats juvenils i l’augment del pressupost per al programa Jove Oportunitat, el qual busca enfortir l’associacionisme juvenil i proporcionar recursos per a joves en situacions de vulnerabilitat, així com el suport als consells locals de joventut.
Finalment, l’entitat valora l’augment general de recursos en matèria de salut mental, però recorda que encara queda molt per treballar i és fonamental aplicar una perspectiva jove amb programes específics.
Amb l’objectiu d’assegurar que les necessitats de la joventut es tinguin en compte, el CVJ traslladarà les seues reivindicacions als grups parlamentaris de Les Corts perquè els pressupostos de la Generalitat s’adaptin millor a la realitat juvenil.