El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori de la Comunitat Valenciana, Vicente Martínez Mus, ha expressat la seua preocupació pels retards en l’execució de les obres de prevenció de riuades que considera fonamentals per a evitar catàstrofes similars a les ocorregudes el 28 d’octubre passat. Segons ha assenyalat, la situació actual manté el mateix risc degut a la falta d’avanços en la canalització i altres infraestructures previstes en el pla de conca.
Martínez Mus ha indicat que estes obres ja estaven programades, però la seua tramitació per part del Govern central seguix un ritme ordinari en una situació clarament excepcional. D’esta manera, la Generalitat Valenciana no ha vist avanços concrets en la implementació de mesures que podrien mitigar futurs danys.
Obres i reconstrucció després de les inundacions
Durant la seua intervenció en un esdeveniment institucional, el conseller també va parlar dels esforços de reconstrucció després de les inundacions d’octubre, destacant la reparació de 18 carreteres i 54 infraestructures municipals, així com la reobertura pròxima d’accessos clau com el circuit Ricardo Tormo i diversos ponts estratègics.
A més, va reafirmar el compromís de restablir completament el servici de transport metre per al 21 de juny i completar la restauració de 123 depuradores afectades a l’estiu. No obstant això, el gran desafiament continua sent la gestió de residus, ja que les riuades van generar en una sola nit la mateixa quantitat d’escombraries que es produïx en cinc anys a la regió.
Gestió de residus i inversió
En este sentit, la Generalitat ha gestionat 800.000 tones de residus amb contractes que han suposat una inversió pròxima a 180 milions d’euros. Martínez Mus va criticar l’absència de suport financer estatal per a estes tasques i va reclamar un fons extraordinari per a garantir els servicis públics en la Comunitat Valenciana.
Infraestructures hidràuliques
El conseller també va ressaltar la urgència de desenrotllar infraestructures hidràuliques de prevenció, al costat de la creació d’una xarxa de parcs inundables i corredors verds, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i altres institucions.
Projectes futurs
Entre els projectes futurs va esmentar la revisió del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de l’Albufera, que estarà en licitació pròximament, i va avançar en l’autorització ambiental per a la gigafactoria de Sagunt.
Retards en el Corredor Mediterrani
Respecte al Corredor Mediterrani, va expressar la seua insatisfacció pels freqüents retards i la incertesa generada per la falta de Pressupostos Generals de l’Estat, a més d’assenyalar la tardana definició de projectes clau com el túnel passant i l’estació, que sumen a les demores en la infraestructura.
Crítiques a l’Executiu central
Finalment, Martínez Mus va lamentar que l’Executiu central no autoritze l’ús de l’arena obtinguda del dragatge del port de Cullera per a la regeneració de les costes valencianes i va criticar la falta de diàleg amb la Generalitat sobre projectes importants com la ciutat de la industrialització de la vivenda en la ZAL del port de València.
Este anomenat d’atenció posa en relleu la necessitat urgent de coordinació i finançament per a enfrontar els efectes adversos del canvi climàtic i garantir la seguretat i desenrotllament sostenible de la regió.