El Constitucional no preveu pronunciar-se sobre l’amnistia fins al 2025 i prioritzarà la consulta plantejada pel Suprem

La primera resolució sobre l’amnistia en el TC podria tardar entre sis mesos i un any

MADRID, 6 (EUROPA PRESS)

El Tribunal Constitucional (TC) no preveu pronunciar-se fins al pròxim any sobre la Llei d’Amnistia aprovada en favor dels implicats en el procés independentista català i respondrà a la qüestió d’inconstitucionalitat formulada pel Tribunal Suprem abans que a recursos com el del PP i els altres que puguen presentar-se.

Així ho han explicat fonts de la cort de garanties, que detallen que passaran com a mínim sis mesos fins que es conega el seu criteri. El primer pronunciament del TC sobre l’amnistia podria tardar fins a un any, avisen.

En qualsevol cas, el TC començarà des de la setmana vinent a estudiar el perdó al procés. El seu Ple es reunirà per a decidir si admet a tràmit la qüestió d’inconstitucionalitat del Suprem sobre el delicte de desordres públics.

Va ser el juliol passat quan la Sala penal, la que va jutjar als líders independentistes catalans i s’ha oposat a amnistiar el delicte de malversació, es va dirigir al Constitucional en considerar que l’article 1 de la llei vulnera el dret constitucional a la igualtat i els principis de seguretat jurídica, proscripció de l’arbitrarietat i exclusivitat jurisdiccional.

El Suprem va decidir acudir al TC després d’estudiar el cas de dos condemnats per desordres públics per uns fets ocorreguts a Girona després de la sentència que va condemnar a l’exvicepresident català Oriol Junqueras i altres capitosts del procés.

Les fonts consultades avancen que el Constitucional admetrà a tràmit la pregunta formulada pel Suprem, que tindrà prioritat en la cort de garanties, de manera que marcarà el camí per a la resolució dels posteriors recursos d’inconstitucionalitat i empara.

RECUSACIÓ DE MAGISTRATS

Este mateix dijous, el Partit Popular ha registrat un recurs d’inconstitucionalitat contra l’amnistia, al que se sumaran previsiblement en els pròxims dies –el termini per a recórrer s’esgota el pròxim dia 11– la majoria de comunitats autònomes on governen els ‘populars’. També s’espera el de Castella-la Manxa, del socialista Emiliano García-Page, molt crític amb l’amnistia.

El ponent sobre l’admissió o no a tràmit del recurs del PP serà José María Macías, exvocal del Consell General del Poder Judicial i magistrat en el TC a proposta del propi partit d’Alberto Núñez Feijóo.

Els ‘populars’, a més, han demanat la recusació de tres magistrats al·legant que la cort ha de ser “imparcial” i “independent” a l’hora d’analitzar esta norma.

Des del PP busquen apartar de la deliberació de l’amnistia al president del TC, Cándido Conde-Pumpido, i als dos membres que procedien del Govern de Pedro Sánchez, l’exdirectora general de Moncloa Laura Díez i l’exministre de Justícia Juan Carlos Campo, que ha anunciat que s’absté en la qüestió del Suprem.

Campo ja va presentar la seua abstenció l’any passat per a un recurs d’empara presentada per un particular contra l’admissió a tràmit de l’esborrany de l’amnistia per part de la Mesa del Congrés.

L’exministre va al·legar llavors que s’apartava per a salvaguardar la “imparcialitat” del TC, després que en els informes sobre els indults als condemnats pel procés que va signar quan era titular de Justícia plasmara que l’amnistia li semblava “inconstitucional”.

ÚLTIMES NOTÍCIES