19 C
València
Dimarts, 6 maig, 2025

El CSIC presenta una tècnica revolucionària de seqüenciació gènica per combatre el càncer i altres malalties

VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)

Investigadores de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), un centre mixt del CSIC i la Universitat de València, han publicat una revisió sobre la innovadora tecnologia de seqüenciació transcriptòmica de lectura llarga. Aquesta tècnica suposa un avanç significatiu en la capacitat d’anàlisi de les molècules d’ARN, que són vitals per als processos cel·lulars i estabilitzen la informació genètica essencial per a la vida.

- Advertisement -Telegram València Diari

El coneixement de com l’exportació gènica canvia entre diferents organismes s’ha revelat com un component crucial per entendre l’impacte de l’envelliment, les malalties neurodegeneratives o el càncer. L’article ha estat publicat recentment a la revista Nature Reviews Genetics.

La transcriptòmica estudia les molècules d’ARN presents en cèl·lules o teixits, actuant com a intermediàries entre l’ADN i les proteïnes. Mentre que l’ADN acumula la informació genètica, l’ARN és el medi que permet la síntesi de proteïnes. Aquesta branca de la biologia explica quins gens s’activen i en quin mesura, aportant informació essencial per al diagnòstic de diverses malalties.

Ana Conesa, professora d’investigació del CSIC a l’I2SysBio, destaca que “aquesta recerca proporciona a la comunitat científica una guia fonamental sobre la nova tecnologia de seqüenciació transcriptòmica. Hem abordat aspectes que van des del disseny experimental fins a l’anàlisi final de les dades, així com la identificació de les diverses molècules d’ARN”.

A més, l’article explora els desafiaments actuals i les perspectives futures d’aquesta innovadora tecnologia, amb la intenció de facilitar el seu ús en estudis transcriptòmics. Conesa afegeix que s’ha analitzat l’enorme potencial de la seqüenciació d’ARN de lectura llarga, que podria transformar la recerca en aquest àmbit.

UNA REVOLUCIÓ EN LA MEDICIÓ DE MALALTIES

Fins fa poc, la transcriptòmica es desenvolupava amb mètodes de seqüenciació de lectura curta, una tècnica que fragmentava les molècules d’ARN en peces petites, complicant la reconstrucció completa de l’ARN per l’especial semblança entre les seqüències. Carolina Monzó, també investigadora a l’I2SysBio, explica: “La seqüenciació de lectura llarga pot capturar fragments milers de nucleòtids de llarg i permet l’estudi de l’ARN de manera completa sense fragmentar el seu contingut”.

A més de facilitar l’anàlisi de molècules d’ARN, contrasta amb les aproximacions tradicionals al permetre la detecció de petites modificacions en l’ARN, a les quals es refereix com a epitranscriptòmica, clau per a la seva funcionalitat.

Les seqüències completes d’ARN permetran realitzar investigacions més profundes i millors en relació a l’expressió d’isoformes, el descobriment de noves variants d’ARN, o en la investigació de l’expressió diferencial d’ARN entre diferents cromosomes.

Monzó subratlla que aquests estudis podrien alleugerir l’avanç en la comprensió de malalties neuropsiquiàtriques i neurodegeneratives. És conegut que les isoformes variades afecten diferents parts del cervell, vinculades a complicacions neuronals.

La descoberta de fusions gèniques en cèl·lules canceroses és cada vegada més accessible, al igual que analitzar les subtils variacions d’ARN implicades en el desenvolupament del sistema immunitari i diverses formes de càncer.

FINALITATS I APLICACIONS D’AQUESTA TECNOLOGIA

A més, la precisió en la formació del final de l’ARN, coneguda com a final de la transcripció, és vital durant la maduració neuronal. Aquesta tècnica de seqüenciació ofereix noves oportunitats d’anàlisi relacionades, per exemple, amb l’envelliment, àrea que necessita una investigació més individualitzada.

L’aportació de l’equip de l’I2SysBio és un gran pas no només per al càncer i les malalties neurodegeneratives, sinó que té aplicacions en altres camps com l’estudi de plantes resistents a la sequera o als organismes poc estudiats incloent virus i bacteris. A més, els científics del CSIC han utilitzat recentment aquesta tècnica en la seva recerca sobre el virus de la grip aviària a l’Antàrtida.

El document, titulat Transcriptomics in the era of long-read sequencing, també compta amb la participació de Tianyuan Liu, estudiant predoctoral del Grup de Genòmica de l’Expressió Gènica a l’I2SysBio, amb un contracte predoctoral en el programa Marie Sklodowska-Curie Actions Doctoral Network LongTREC a la Unió Europea.

Últimes notícies

El 99,67% de l’alumnat d’Infantil i Primària estudiarà en la llengua triada per les famílies

El 99,67% de l'alumnat d'Infantil i Primària per al curs 2025-2026 estudiarà en la llengua triada per les famílies. La Conselleria d'Educació treballa per garantir que tot l'alumnat pugui cursar en la seua llengua base.

La postura ferma de Sumar contra el retardament del tancament de les nuclears

El Grup Parlamentari Sumar ha expressat la seua oposició rotunda al retardament del tancament de les centrals nuclears, defensant una transició energètica cap a les renovables sense càrregues per als consumidors.

Friedrich Merz fracassa a la primera votació per ser elegit canceller d’Alemanya

El líder democristià Friedrich Merz no ha aconseguit la majoria absoluta necessària en la seva primera votació per ser canceller d'Alemanya, la qual cosa ha generat un impacte significatiu en la política alemanya i ha deixat obert el camí per a futures negociacions.

Un tècnic de seguretat revela que Salomé Pradas prohibí l’enviament de missatges durant la crisi del 29-O

En una compareixença al jutjat, un tècnic de seguretat ha declarat que l'exconsellera Pradas va exigir el seu vistiplau abans de l'enviament de qualsevol missatge durant la crisi de la dana que va afectar la Comunitat Valenciana el 29 d'octubre.

María Pagés presenta el seu espectacle ‘De Scheherezade’ al Palau de les Arts

María Pagés commemora la diversitat femenina amb 'De Scheherezade', representada al Palau de les Arts de València. Amb dotze coreografies inspirades en 'Les mil i una nits', destaca la rica herència musical i cultural. Entrades disponibles per als dies 9 i 10 de maig.

La UPV acull la major fira d’ocupació universitària d’Espanya amb la participació de més de 215 empreses

La Universitat Politècnica de València organitza el Fòrum d'Ocupació amb la participació de més de 215 empreses, promovent oportunitats laborals per a joves estudiants.

Garamendi (CEOE) critica la consulta pública sobre l’OPA de BBVA: fa ‘incomprensible’ el paper de la CNMC

Antonio Garamendi, president de la CEOE, qüestiona el sentit d'una consulta pública sobre l'OPA de BBVA, afirmant que desqualifica la CNMC i renuncia a la responsabilitat del Govern en la decisió.

L’Audiència Nacional es declara no competent per jutjar la família d’al-Assad i suspèn la vista oral

L'Audiència Nacional ha suspès la vista oral contra familiars de Bashar al-Assad, declarant-se no competent per a jutjar-los. A més, anunciaran una interlocutòria sobre els recursos adequats a presentar.