El DOGV publica el decret per a la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat del 2024

VALÈNCIA, 30 (EUROPA PRESS)

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat este dilluns el decret del Consell pel qual s’establixen els criteris d’aplicació de la pròrroga automàtica dels pressupostos de la Generalitat del 2024, fins a l’entrada en vigor dels pressupostos per al 2025.

El decret es va aprovar dilluns passat en el ple del Consell, en la roda del qual de premsa posterior la portaveu, vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, va explicar que es tracta d’una pròrroga “tècnica” al no haver-se debatut les noves anuals abans de final d’any. “El que si que garantim és que els diners que es necessita per a la recuperació (per la dana) va a estar”.

Camarero va explicar que, encara que estan “obertes totes les possibilitats”, la intenció del govern valencià és aprovar el pressupost del 2025, per al que al gener el Consell s’asseurà amb els grups parlamentaris a treballar en els nous pressupostos.

En este context, el decret publicat este dilluns entrarà en vigor el dia 1 de gener i romandrà vigent fins a la publicació dels nous comptes.

En el seu preàmbul, exposa que les “terrribles” conseqüències de la dana per a la ciutadania, el territori, l’economia i els servicis públics “va incidir directa i immediatament en tota l’activitat de la Generalitat, incloent la financera, modificant de forma radical els seus objectius i prioritats immediates”. “Una de les primeres decisions adoptades va ser la de retardar la presentació a Les Corts dels Pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2025”,assenyala. Cal recordar que la seua presentació estava prevista per a aquella mateixa setmana.

L’article 35 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, establix que si Les Corts no aprovaren el pressupost de la Generalitat abans del primer dia de l’exercici econòmic corresponent, s’entendrà prorrogat el de l’exercici anterior fins a l’aprovació i publicació del nou en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

En este marc, l’objectiu del decret és establir els criteris d’aplicació de la pròrroga per a l’exercici 2025 dels Pressupostos de la Generalitat per al 2024, per a “facilitar l’operativa financera de la Generalitat durant el període de pròrroga, i, en conseqüència, el normal funcionament dels servicis públics competència de la Generalitat”.

La norma inclou huit articles i dos disposicions finals, que regulen qüestions fonamentals per a l’activitat financera, tals com l’àmbit subjectiu, els criteris generals, tant de la pròpia prorroga, com de l’execució pressupostària, el règim d’incorporació de romanents i el de les modificacions pressupostàries, així com les normes necessàries per a ordenar la finalització de la pròrroga i, si escau, l’obertura del nou pressupost.

El decret establix que durant el període de pròrroga seran aplicable les disposicions contingudes en la Llei 8/2023 de la Generalitat, amb les adequacions temporals corresponents. A este efecte, s’entendran prorrogades les disposicions que guarden una relació necessària amb els crèdits prorrogats.

Els estats de despeses i ingressos prorrogats no podran suposar un import superior als inicials aprovats en la Llei 8/2023, de 27 de desembre, de la Generalitat, d’acord amb una sèrie de criteris, com que el pressupost prorrogat s’adaptarà a l’estructura orgànica, funcional i econòmica vigent a 01 gener del 2025 i que no es prorrogaran, amb independència del capítol de despeses al que afecten, els crèdits destinats a programes o actuacions que hagen finalitzat en l’exercici 2024.

Els crèdits que donen cobertura a subvencions nominatives no mantindran tal condició, excepte les quals excepcionalment tinguen abast plurianual i dotació específica per al 2025. Així mateix, seran objecte de pròrroga tots els crèdits associats a modificacions de crèdits que, pel seu objecte i naturalesa, estenguen els seus efectes a l’exercici 2025.

Seran objecte de pròrroga els crèdits de Capítol I necessaris per a atendre totes les obligacions econòmiques contretes fins al 31 de desembre del 2024, que tinguen repercussió el 2025, així com el crèdit necessari per a la cobertura dels compromisos en matèria de personal temporal o substitut imprescindible.

Els crèdits precisos per a satisfer els interessos i el capital de l’endeutament que siga preceptiu reconèixer es prorrogaran segons els compromisos adquirits. Les despeses finançades amb ingressos finalistes es prorrogaran per l’import ajustat de la consignació pressupostària per al 2025 de l’administració d’origen, sense que això supose un import superior al crèdit inicial del 2024.

Els crèdits afectats per la pròrroga hauran d’estar vinculats al normal funcionament de la Generalitat i a l’atenció de les necessitats dels ciutadans de la Comunitat Valenciana.

Durant el període de pròrroga, amb independència del previst en l’article 45 de la llei 1/2015 de la Generalitat, la incorporació de romanents amb finançament afectat s’ajustarà al que es disposa en la disposició addicional novena del del Decrete llei 11/2024 del Consell, pel qual s’adopten mesures administratives i econòmic-pressupostàries per a facilitar la resposta de la Generalitat com a conseqüència de la dana i en la disposició addicional quarantena de la Llei 8/2023.

OBJECTIUS D’ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

L’execució del pressupost prorrogat serà “coherent amb els objectius d’estabilitat pressupostària i de sostenibilitat financera”. A este efecte, la Conselleria d’Hisenda podrà acordar les mesures que considere necessàries, d’acord amb el que es disposa en els articles 56 i 57 de la Llei 1/2015 de 6 de febrer, de la Generalitat i en l’article 3 del Decrete llei 11/2024, de 12 de novembre, del Consell.

Les obligacions derivades de compromisos de despeses degudament adquirides l’any 2024, els compromisos de despeses de caràcter plurianual, i els expedients de tramitació anticipada s’entendran inclosos en el crèdit inicial prorrogat.

En aquelles aplicacions pressupostàries en les quals els crèdits prorrogats siguen inferiors als compromisos contrets derivats de l’apartat anterior, hauran de tramitar-se, a instàncies de la conselleria competent, les modificacions pressupostàries necessàries.

El sector públic instrumental haurà d’ajustar l’execució dels seus pressupostos de despeses als ingressos procedents de les diferents conselleries o seccions pressupostàries des de les quals es financen, així com als seus ingressos propis, si escau.

Les modificacions de crèdit s’adequaran al previst en la Llei 1/2015, la Llei 8/2023, en el Decret llei 6/2021 d’1 d’abril, del Consell, de mesures urgents en matèria econòmic-administrativa per a l’execució d’actuacions finançades per instruments europeus per a recolzar la recuperació de la crisi conseqüència de la Covid-19 i en el Decret llei 11/2024, de 12 de novembre, del Consell.

La Conselleria d’Hisenda podrà autoritzar les modificacions tècniques que siguen necessàries com a conseqüència de reorganització administratives i les generacions de crèdits derivades de la major recaptació o reconeixement de drets de qualsevol dels ingressos previstos o no, incloent els procedents del sistema de finançament i els derivats o afectats a la dana patida per la Comunitat Valenciana en el mes d’octubre del 2024.

ÚLTIMES NOTÍCIES