El Partit Popular ha demanat al expresident de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que assumisca les responsabilitats polítiques relacionades amb les ajudes públiques rebudes pel seu germà, Francis Puig, durant el període comprés entre 2015 i 2018.
Segons declaracions del diputat del PP en Les Corts, Jesús Lecha, la Fiscalia ha sol·licitat quatre anys de presó per a Francis Puig per delictes d’estafa i falsedat documental vinculats a l’obtenció fraudulenta de subvencions públiques tant del Consell valencià com del Govern català.
El parlamentari popular assenyala que la Fiscalia ha confirmat l’existència de factures falses, la utilització d’empreses interposades i una estructura dissenyada per a simular gastos, amb una suma estimada d’ajuda irregular superior als 110.000 euros.
Antecedents i context polític
Llet ha assenyalat que pràctiques similars van ocórrer durant l’etapa en la qual Ximo Puig va ser alcalde de Morella (1997-2011). Segons la seua denúncia, l’Ajuntament va emetre més de 2.000 factures d’empreses vinculades a Francis Puig per un import superior a 846.000 euros.
Així mateix, el diputat ha vinculat esta suposada estructura de corrupció amb el suport de governs socialistes i posteriorment de Compromís durant el període denominat Botànic, assenyalant que els dos partits van facilitar un entramat que beneficiava a uns certs sectors amb fons públics provinents dels valencians.
Acusacions al expresident i el seu entorn
Jesús Lecha ha acusat a Ximo Puig de mantindre silenci mentres gaudia d’una projecció pública finançada amb diners públics, exigint al exdirigente que davant les acusacions i done la cara davant el que qualifica corrupció del PSPV i de la seua família.
A més, Llet ha criticat que Puig viu actualment a París a temps parcial, beneficiant-se de les prerrogatives de expresident sense assumir les conseqüències d’estes irregularitats.
El portaveu del PP finalitza reclamant que Ximo Puig assumisca la seua responsabilitat política, retorne els fons que la seua família hauria cobrat de manera indeguda i es retire de la vida pública per a preservar la transparència i la confiança ciutadana.
Implicacions i pròxims passos
El cas judicial continua el seu curs, mentres les veus polítiques exigixen mesures per a garantir la transparència en la gestió d’ajudes públiques. Este episodi posa en dubte les pràctiques de concessió de subvencions i la responsabilitat dels càrrecs públics en la seua supervisió i control.