El PSPV ha expressat la seua preocupació i ha demanat a la Generalitat que aclareixi “hui mateix” si ha esborrat gravacions de les càmeres ubicades al Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat (CCE) a l’Eliana. Aquestes imatges són rellevants per a l’anàlisi de la jornada del 29 d’octubre, marc dels fets ocorreguts en el Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) durant la dana.
El síndic socialista, José Muñoz, ha sol·licitat explicacions a l’administració autonòmica i al seu president, Carlos Mazón. Això arriba després de rebre una resposta al·lusiva del conseller d’Emergències, Juan Carlos Valderrama, que fa referència al compliment de la Llei orgànica 4/1997 sobre l’ús de càmeres de seguretat.
Segons estea norma, les gravacions s’han de destrui en un termini màxim d’un mes, excepte si estan vinculades a infraccions penals o si hi ha un procediment juíal o administratiu obert. Muñoz ha assenyalat que la contestació rebuda és idèntica a la que el PSPV i Compromís van rebre anteriorment sobre les gravacions de seguretat del Palau de la Generalitat.
El portaveu socialista ha expressat que les respostes del Consell semblen ser una manera d’un poc abstracta, el que genera dubtes sobre les accions de Carlos Mazón durant el tràgic dia de la dana. Posa de manifest la seua creença que és un intent de la Generalitat per esborrar proves que podrien demostrar la seua responsabilitat en la gestió d’aquells fets.
Per a Muñoz, este possible esborrat constituiria un nou escàndol del Consell, i per estea raó, han exigit aclariments immediats sobre el tema. La situació es complica ja que la vicepresidenta i portaveu del Consell, Susana Camarero, havia afirmat anteriorment que sí s’havien esborrat gravacions.
Muñoz ha recordat que la pregunta que els socialistes plantegen és clara: “Han esborrat, sí o no, les gravacions de les càmeres de seguretat de l’112?” En cas afirmatiu, és imperatiu que l’Administració autonòmica proporcioni explicacions detallades sobre la situació actual de les proves.
A més, el PSPV ha requerit més informació, com el registre de telefonades de Mazón i la seua exconsellera Salomé Pradas, així com la factura d’un restaurant a on Mazón va dinar el 29 d’octubre. Malgrat les reiterades sol·licituds, el Consell s’ha negat a proporcionar estea informació.
L’objectiu de la demanda del PSPV és assegurar que no es passe per alt la importància de transparència i responsabilitat a l’hora de tractar incidents que afecten la seguretat dels ciutadans.
En conclusió, el PSPV manté la seua postura de seguir exigint responsabilitats i aclariments a la Generalitat i seguirà reclamant totes les proves necessàries per determinar les accions que es van dur a terme durant la jornada del 29 d’octubre.
