VALÈNCIA, 2 d’octubre (EUROPA PRESS) – El Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) ha manifestat la seua indignació davant les instruccions tancades enviades per la Conselleria d’Educació a col·legis en zones castellanoparlants. Segons el sindicat, estes instruccions preveuen que estes escoles només oferisquen aules en castellà si s’aplica la decisió de les famílies. En cas de no considerar la demanda per opcions en valencià, STEPV s’iniciarà una batalla legal per garantir el dret d’elecció familiar en l’accés a l’ensenyament en la llengua valenciana.
Les autoritats de la Conselleria han comentat que, en una fase que seguirà a l’obtenció de dades del programa de gestió Ítaca, es plantejaran mesures per adaptar-se a la voluntat expressada per les famílies. El document remès, datat el 31 de març i signat pel director general de Centres Docents, Jorge Cabo, especifica com s’han de gestionar les places en el sistema educatiu per a l’ensenyament d’Educació Infantil, Primària i Secundària. No obstant això, les directives deixen sense resposta a aquelles famílies que han triat valencià com a llengua base.
Després d’una recent consulta escolar, STEPV ha constatat que més d’un 30% de les famílies en diverses comarques castellanoparlants, incloent Alt Millars, Alt Palancia, i el Racó d’Ademús, prefereixen la llengua valenciana. En dades preocupants, hi ha localitats com La Foia de Bunyol on el percentatge supera el 50%. Els representants sindicals qualifiquen la situació com “una farsa” i reclamen al departament de José Antonio Rovira que actuï de manera immediata per implementar les aules de valencià.
En un comunicat, STEPV afirma que és inacceptable que en les zones de predomini lingüístic castellà s’ofereixi exclusivament el castellà com a llengua d’ensenyament. La circular, segons el sindicat, no compleix amb la llibertat d’elecció que tant pretenen defensar els membres de la Conselleria, cosa que vulnera els drets de les famílies que volen educar els seus fills en valencià.
STEPV anima també a les famílies i als centres afectats a denunciar esta situació, compromesos a fer tot el possible per assegurar que s’implementen les aules corresponents en valencià si la Conselleria no retira de forma immediata la circular. Fonts de la Conselleria han defensat que les instruccions són només per a la recopilació de dades i que, posteriorment, s’analitzaran els resultats per adaptar-se a les necessitats expressades pel col·lectiu familiar. La situació continua generant expectació i controvèrsia, amb un futur incert per a la implementació de la llengua base valencià en zones de majoritària presència del castellà.