El Govern britànic ha emès una valoració sobre la recent sentència del Tribunal Suprem, que determina que el terme ‘dona’ en la legislació britànica s’entén com a referent al sexe biològic d’una persona. D’aquesta manera, la decisió deixa fora les dones transsexuals, marcant així un precedent per a futures disputes legals sobre drets i obligacions vinculats al gènere.
El cas ha sorgit d’una controvèrsia entre el Govern d’Escòcia i una associació de dones, que discuteixen sobre les persones abastades per les normatives que pretenen garantir la paritat de gènere en consells d’administració dins d’organismes públics. En concret, la sentència afecta una reforma de 2018 que exigeix que hi hagi equitat de gènere en aquestes institucions.
La decisió del Suprem ha estat unànime, assenyalant que la Llei d’Igualtat del 2010, quan fa referència a ‘dona’, implícitament s’adhereix a la definició biològica. Malgrat que les paraules ‘biològic’ no apareixen explícitament, la sentència subratlla que els termes utilitzats corresponen a les característiques biològiques que defineixen homes i dones. Aquest veredicte ha estat acollit amb entusiasme per les veus feministes que han defensat la demanda, però ha generat preocupacions entre les organitzacions defensores dels drets de les persones transgènere.
En llegir la sentència, el jutge Patrick Hodge ha reafirmat que la resolució no ha de ser considerada un triomf d’un grup sobre un altre. Ha destacat que, malgrat aquesta sentència, les persones trans continuen tenint protecció legal davant de la discriminació basada en el seu gènere percebut.
El Govern britànic ha expressat que el dictamen aporta claredat i confiança tant als espais per a dones com a les institucions que proveeixen serveis. Un portaveu de l’Executiu ha afirmat: “Sempre hem recolzat la protecció dels espais basats en el sexe biològic”.
Per la seva banda, la líder de l’oposició conservadora, Kemi Badenoch, ha considerat la sentència com una victòria per a totes aquelles dones que han patit abús i han perdut feines per defensar les seves creences. Badenoch ha expressat que la idea que “les dones trans són dones” no és veritable ni legal, insistint que “les dones són dones i els homes són homes”; un punt de vista que genera debat intens al Regne Unit sobre els drets de gènere i la seva interpretació.