El Tribunal Suprem ha inadmés un recurs presentat per l’Ajuntament de València contra un acte del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que limitava la implantació de vivendes d’ús turístic en el districte de Ciutat Vella, en barris concrets com El Carme, La Seu, El Mercat i part de la Xerea.
Limitacions en la presència d’apartaments turístics
Este recurs judicial se centrava en el Pla Especial de Ciutat Vella (PEP), aprovat per l’Ajuntament per a restringir la presència d’apartaments turístics en gran part d’estes zones històriques. La inadmissió del recurs es fonamenta en què les providències que dicten els tribunals no són recurribles en cassació i que l’escrit presentat no va justificar la procedència del recurs pel llit adequat.
Confirmació judicial i sentència prèvia
Esta decisió judicial reforça la sentència prèvia del TSJCV que va anul·lar part de la regulació sobre vivendes d’ús turístic que havia promulgat el govern anterior de l’Ajuntament, liderat per Compromís i PSPV. El Tribunal Suprem, en una resolució del juliol passat de 2023, va confirmar esta fallada i va instar l’Ajuntament a complir la sentència i a pagar les costes processals.
Modificacions urbanístiques proposades
Després d’estes sentències, la Regidoria d’Urbanisme, sota la direcció de la llavors responsable socialista Sandra Gómez, va proposar modificacions urbanístiques per a impedir que moltes vivendes pogueren destinar-se a allotjaments turístics temporals, encara que es va mantindre esta possibilitat per a edificis amb ús exclusivament terciari en el centre històric.
Aprovació i retard en l’execució
L’administració municipal actual, presidida per María José Catalá (PP), va aprovar al setembre de 2024 estes modificacions, però s’ha assenyalat que ha dilatat el compliment de les sentències judicials, la qual cosa ha derivat en una condemna per part del tribunal.
Alertes de la patronal ApturCV
La patronal de vivendes turístiques ApturCV alerta que este escenari legal obri la porta al fet que empreses i particulars afectats entre 2020 i 2025 reclamen danys patrimonials derivats de la limitació imposada per l’Ajuntament sobre l’activitat econòmica turística.
Demanda per moratòria desproporcionada
Paral·lelament, ApturCV manté una demanda per considerar desproporcionada la moratòria de noves llicències per a vivendes d’ús turístic (VUT).
Posició de fonts municipals
Des de fonts municipals es puntualitza que no existix sentència que executar relacionada amb la normativa actual, ja que la sentència fa referència a regulacions de l’anterior equip de govern que ja no estan vigents. Es ratifica que la moratòria i legislació actuals són vàlides i que l’Ajuntament continua amb controls i clausura d’apartaments turístics il·legals, superant ja els 1.000 casos.
Canvis legislatius i gestió actual
Estes fonts han subratllat que la gestió actual permet habilitar vivendes i apartaments turístics en locals comercials en baixos, gràcies a modificacions legislatives impulsades per l’oposició i han retret les polítiques urbanístiques prèvies com a erràtiques. A més, han insistit que els tribunals no han fallat contra la legislació en vigor.
Impacte i futur de la regulació turística
Esta decisió del Tribunal Suprem marca un punt clau en la regulació del turisme residencial a València, confirmant la importància d’una adequada justificació legal en la limitació de vivendes turístiques i anticipant possibles repercussions econòmiques per a l’Ajuntament per represàlies legals d’afectats per mesures restrictives anteriors.