Els resultats de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) de 2024 mostren que els estudiants valencians es troben entre els que tenen notes mitjanes més baixes per a l’ingrés universitari a Espanya, amb una mitjana de 7,28 punts. Només per darrere dels catalans amb 7,25 i els balears amb 7,15.
Les notes mitjanes més altes es van registrar a Múrcia (7,88), Extremadura (7,80) i Andalusia (7,77), mentres que la nota mitjana en la fase general de la PAU oscil·la entre 6,41 punts a Balears i 7,4 a Cantàbria.
Una dada encoratjadora és que el 97% dels alumnes presentats superen la fase general de la PAU, que és obligatòria i per a la qual es requerix una mínima nota de 5. No obstant això, més de la mitat dels candidats van aconseguir una qualificació de notable o superior, reflectint un nivell general positiu.
Respecte a l’evolució
En 2024 es van matricular en segon de Batxillerat 341.831 estudiants, un creixement de 12.722 respecte al curs anterior, i el 95,8% d’ells es van presentar a la PAU. D’estos, el 90,2% van aprovar, sumant 11.164 aprovats més que en 2023.
El 88% dels estudiants que es van presentar a la PAU provenen de Batxillerat, mentres que el 8,4% procedix de Formació Professional i estudis artístics, i un percentatge menor correspon a accessos per a estrangers.
Quant a les fases específiques de la prova
Quasi set de cada deu estudiants van optar per presentar-se tant a la fase general com a l’específica. El 20,4% només va realitzar la fase específica i el 7,1% solament la general.
En la convocatòria ordinària
El percentatge d’aprovats en la fase general va aconseguir el 97,2%, mentres que en l’extraordinària va ser del 79,1%. Més de la mitat (52%) dels estudiants procedents de Batxillerat van obtindre una nota igual o superior a 7, i el 6,5% va aconseguir una qualificació superior a 9.
Entre les assignatures amb major percentatge d’excel·lents
Destaquen Història d’Espanya i Història de la Filosofia, amb quasi el 23%. Per contra, les assignatures que registren menys excel·lents són Llengua Cooficial i Literatura II. En la fase específica, Química va ser l’assignatura més triada, amb un 81,8% d’aprovats i un 19,8% d’excel·lents.
Estes dades reflectixen una lleugera millora en l’educació secundària i accés universitari en comparació amb el curs anterior, encara que les diferències entre comunitats autònomes persistixen i destaquen àrees amb reptes i oportunitats de millora en el sistema educatiu espanyol.