L’EMT de València manté les tarifes per al 2024 i els descomptes

El ple de l’Ajuntament de València ha aprovat mantindre les tarifes de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) per 2024  i continuar amb els descomptes al transport públic i la gratuïtat per als joves menors de 30 anys després de la pròrroga anunciada ahir per la Generalitat. Esta proposta ha tirat endavant amb els vots a favor del PP i Vox, el vot en contra de Compromís i l’abstenció dels socialistes.

Així doncs, es continuarà amb els preus actuals de la targeta SUMA i la gratuïtat per als joves. Mentre que els títols propis d’EMT, bonificats fins ara conjuntament per l’Ajuntament i el govern espanyol, també mantindrà les seues actuals ajudes a l’espera de la decisió definitiva del govern central. 

Les tarifes oficials per al pròxim any continuaran amb el preu del bitllet senzill que continuarà costant 1,5 euros; el bonobús de 10 viatges 4,25 euros o l’abonament jove 25 euros mensuals, o el bo or 20 euros cada any. A més, l’abonament EMT AmbTú també es manté en 10 euros anuals; els bonobús personalitzats de categoria general i especial (per a famílies nombroses i monoparentals) costaran 3,40 euros i 2,15 euros respectivament, en els abonaments de 10 viatges.

En este sentit, el regidor de Mobilitat Sostenible, Jesús Carbonell, ha acusat el Govern d’Espanya d’“arribar tard o no arribar a l’anunci de les ajudes al transport a uns dies només acabar l’any”. Carbonell ha lloat “l’increment del nombre de viatgers que ha experimentat l’EMT en els darrers mesos, des que el Partit Popular governa esta ciutat” i ho ha atribuït a “la contractació de 95 nous treballadors, fet que ha incrementat la freqüència de línies i el servei”.

L’oposició demana si s’ha planificat el pressupost

De fet, el regidor de Compromís Giuseppe Grezzi s’ha preguntat “quines tarifes s’estan aprovant hui si no inclouen els descomptes anunciats per la Generalitat” i ha acusat l’equip de govern de “total improvisació i descoordinació” per haver estat capaç de coordinar-se amb la Generalitat i per informar a través d’un tweet i no traure una nota de premsa conjunta.

Per a Grezzi, això té a veure amb “la poca voluntat d’aplicar els descomptes i ho fan obligats”. “La política de mobilitat del govern municipal suposa més trànsit i pitjor transport públic amb un descens de la regularitat i de la velocitat dels autobusos i, per tant, de la qualitat del servei” ha indicat el dirigent valencianista.

En la mateixa línia s’ha expressat la regidora socialista, Maria Pérez, que també s’ha preguntat si els comptes municipals “deixen marge per aplicar descomptes” o sí que s’han previst “fons als pressupostos per no generar un dèficit de 15 milions a l’EMT“.

De la mateixa manera, ha destacat que l’increment en el nombre de viatgers que ha experimentat l’EMT “té a veure amb la gratuïtat del transport públic entre els joves, una mesura eficaç per als moments d’inflació i una eina útil contra el canvi climàtic”. Per això ha demanat al govern municipal que se’n faça una simplificació i integració dels títols de transport, com s’ha fet amb la targeta SUMA, perquè “simplificar la manera de viatjar també és una manera d’abaratir els preus”.

Modificació pressupostària

Sobre això la regidora d’Hisenda i Participació, Maria José Ferrer Sant Segundo, va explicar que el govern municipal realitzarà una modificació dels pressupostos municipals que s’han aprovat este dimecres per incloure els costos d’esta mesura per fomentar el transport públic, igual que es va fer amb el govern de Ribó.